Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dreigt er een tekort aan champignons in België?

Dreigt er een tekort aan witte champignons in België? Dat vroeg VTM zich vorige zaterdag af in een reportage in haar nieuwsuitzending. Door de droogte viel de verwachte opbrengst van witte champignons deze zomer licht terug. Bovendien stijgt de populariteit van paddenstoelen in de keuken en groeit de vraag naar champignons. "Staat de relatie tussen vraag en aanbod in de champignonsector werkelijk onder druk? En welke oorzaken liggen aan de basis van de terugvallende opbrengst?" Inagro onderzocht het. 

Oorzaken
"Telers kweken hun champignons in geklimatiseerde ruimtes. De uitzonderlijk warme zomer van 2018 zou dus geen invloed mogen hebben op de teelt. Niets is minder waar! Uit een bevraging van Inagro bij een aantal teeltbedrijven blijkt dat de verwachte opbrengst per vierkante meter met enkele kilogram afgenomen is ten opzichte van vorig jaar.

Een mogelijke oorzaak voor de terugval is de slechtere kwaliteit van het stro. Al twee jaar moeten substraatbereiders het stellen met korter stro. Daardoor heeft het substraat, dat stro als belangrijkste grondstof heeft, minder structuur. Dat kan een invloed hebben in de teelt, met een lager resultaat tot gevolg. Ook het komende seizoen dreigt het stro de teeltresultaten te beïnvloeden. Het stro van 2018 is niet alleen korter, er is ook minder stro per hectare geperst. Zo komen vraag en aanbod van stro in onevenwicht en stijgt de prijs.
  
Is er werkelijk een tekort aan champignons op de markt?
Een recente evolutie op bedrijfsniveau is de overschakeling van de teelt van traditionele witte champignons naar soortgenoten, zoals biochampignons of kastanjechampignons, oesterzwammen en andere exoten. Zo proberen telers in te spelen op de toenemende vraag naar andere paddenstoelen.
 
“In de hedendaagse keuken zijn light-, exotische, biologische en vegetarische producten sterk vertegenwoordigd. Paddenstoelen en champignons passen in dat plaatje”, vertelt teler Karel Desmet uit Beveren-Leie. “Ondanks de verschuiving naar specialere types lijkt de vraag naar witte champignons zeker niet af te nemen.”
 
Door hun productiecyclus in te korten en dus meer opbrengst te bekomen in dezelfde productieruimtes, kunnen producenten de vraag naar witte champignons vandaag nog volgen. Maar de grenzen zijn stilaan bereikt. Lagere winstmarges  kunnen ervoor zorgen  dat champignonkwekers de nodige investeringen in  uitbreiding van hun infrastructuur moeten uitstellen. Zo zou er wel eens een tekort aan Belgische champignons kunnen optreden…

Bekijk de beknopte versie van de reportage van VTM.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: