De Britse regering heeft een nieuwe reeks notities gepubliceerd voor burgers en bedrijven over de mogelijke gevolgen als er geen akkoord over Brexit komt: het no deal-scenario. Maar wat betekent een no deal-scenario voor kwekersrechten, zaad en uitgangsmaterialen? Voor een overzicht en links naar alle no deal-adviezen van de Britse regering, volg onderaan het artikel een link.
Kwekersrecht
In een no deal-scenario zal het kwekersrecht dat tot het moment van uittreden in de EU is verworven automatisch worden erkend en beschermd onder Britse wetgeving zonder dat de houders van de rechten actie hoeven te ondernemen. Als een aanvraag voor EU-kwekersrecht is ingediend, maar niet toegekend voor 29 maart 2019, dan moet een aanvraag voor kwekersrecht moeten worden ingediend bij de Britse Animal and Plant Health Agency (APHA), volgens de normale procedure voor Britse kwekersrecht, gebruikmakende van dezelfde prioriteitsdatum en DUS-test (Distinctness, Uniformity and Stability).
Voor dezelfde geografische dekking zoals nu onder de EU-regeling het geval is moeten kwekers voor nieuwe variëteiten twee aanvragen doen, omdat in een no deal-scenario bescherming in zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk (VK) nodig is. De APHA onderzoekt mogelijkheden om de extra kosten voor kwekers te beperken, onder meer door als dat redelijk geacht wordt de DUS-onderzoeken van de EU te accepteren. Voor bescherming in het VK moeten kwekers een aanvraag indienen bij de APHA, tegen betaling van leges voor het Britse kwekersrecht. Voor bescherming in de EU zullen Britse kwekers een aanvraag moeten indienen bij het Communautair Bureau voor Plantenrassen.
Zaad en uitgangsmaterialen
In een no deal-scenario is landbouwministerie Defra voornemens variëteiten op de gemeenschappelijke rassenlijst van de EU voor een interimperiode van twee jaar na het uittreden toe te laten op de Britse markt. Variëteiten die al geregistreerd zijn op de gemeenschappelijke rassenlijst van de EU, maar niet op de Britse rassenlijst, worden toegevoegd aan de Britse nationale lijst, waardoor ze in het VK mogen worden verhandeld. Voor de verhandeling van EU-gecertificeerd zaad en uitgangsmaterialen voorziet Defra eenzelfde interimperiode van twee jaar. Na deze periode zullen voor het in de handel brengen de belangrijke variëteiten van voedsel- en diervoedergewassen op de Britse nationale lijst moeten staan. Zaad en uitgangsmaterialen afkomstig uit het buitenland moeten aan de normale internationale eisen voldoen. Wat betreft bosbouwkundig teeltmateriaal is de Britse regering voornemens de EU-normen te erkennen als gelijkwaardig aan de Britse normen en toe te staan dat het in het VK in de handel wordt gebracht.
DUS-onderzoek
Defra is van plan de DUS-onderzoeksrapporten van de EU te blijven accepteren, mits deze van een vergelijkbare kwaliteit zijn als Britse rapporten. Hierop uitgezonderd zijn de variëteiten waarvoor het DUS-onderzoek thans wordt uitgevoerd door het NIAB (Engeland), het SASA (Schotland) en het AFBI (Noord-Ierland). Voor deze gewassen zal het VK alleen DUS-onderzoeksrapporten accepteren van goedgekeurde Britse wetenschappelijke organisaties.
Klik hier voor het officiële Britse no deal-advies in het Engels.