Bouw dakkas Agrotopia start in december 2018

"Dubbel doel: onderzoekslocatie glasgroenten én voorbeeld voor stadslandbouw"

Dat glastuinbouw en industrie geen concurrenten hoeven te zijn op het vlak van ruimtegebruik bewijzen Inagro en REO Veiling in een innovatief project. De partners slaan de handen in elkaar voor de bouw van een toekomstgerichte onderzoekseenheid voor glasgroenten op het dak van de kistenloods van de REO Veiling in Roeselare. Op 17 oktober vond de installatievergadering van Agrotopia plaats. Daaruit blijkt dat de bouw zal starten in december 2018. In juni 2020 moeten de werken klaar zijn.

REO Veiling, Inagro, Provincie West-Vlaanderen, META Architecten, VBK Architecten en aannemer Persyn stellen trots het project voor.

Via een ontwerpwedstrijd kwam de architecturale insteek tot stand van de dakkas op de kistenloods van REO Veiling. Het gebouw van 9.500 m² zal hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten voor de productie van vrucht- en bladgroenten huisvesten en een educatieve route voor een breder publiek omvatten.

Het team van META architectuurbureau en Van Bergen Kolpa Architecten - met partners Smiemans, Tractebel Engineering en Wageningen UR Glastuinbouw - overtuigde met een sterk ontwerp waarbij architectuur en glastuinbouwtechniek hand in hand gaan. Zij nemen de concretisering en uitwerking van het project en de begeleiding van de bouwwerken op zich.

“Agrotopia is een transparante eenheid van staal en glas”, vertelt Jago van Bergen van VBK Architecten. “De lichte kasconstructie die rust op de betonnen fundering van de kistenloods zal de architectuur sterk bepalen. Zo wordt de dakkas een groen oriëntatiepunt langs de ring rond Roeselare.”

V.l.n.r. Niklaas Deboutte, META Architecten - Jago van Bergen, VBK Architecten - Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Visserij en voorzitter van Inagro.

Aandacht voor technische waarde bij aanstelling aannemer
Aannemer Persyn is aangesteld om de bouw van de kas te realiseren. Een aantal onderaannemers, waaronder kassenbouwer Deforche Construct en glastuinbouwtechniekbedrijf Maïs Automatisering brengen de nodige expertise in bouw- en glastuinbouwtechnieken aan om tot een succesvolle bouw te komen.

Door de specifieke locatie op het dak van een loods en de integratie van talloze innovatieve technieken is het dossier bouwtechnisch complex. Bij de keuze van de aannemer werden dan ook heel wat aspecten in rekening gebracht. “De nodige kennis en ervaring zijn uiteraard onontbeerlijk om een dergelijk complex tot een goed einde te brengen”, licht Bart Naeyaert, voorzitter van Inagro toe.

“En hoewel het kostenplaatje een belangrijke rol speelt, hechtten we veel belang aan de technische waarde van de offerte en de service”, vult Peter Bleyaert aan, onderzoeksleider glasgroenten bij Inagro. De technische waarde werd beoordeeld op basis van de klimaatsturing, het energiebeheer, de verlichting en de installaties voor hydrocultuur.

545 kalenderdagen
Ook het plan van aanpak werd grondig bestudeerd. “Tijdens de bouw gaan de activiteiten in de bestaande kistenloods ononderbroken verder. Bovendien kenmerkt de bouwlocatie zich door veel transport. Het spreekt voor zich dat we de planning en het projectmanagement ook onder de loep namen”, klinkt het bij Inagro.

Op 17 oktober vond de installatievergadering van Agrotopia plaats. Daaruit blijkt dat de bouw zal starten in december 2018 met grond- en rioleringswerken. Vanaf mei 2019 start de opbouw van de serre op het dak zelf. 545 kalenderdagen later, in juni 2020, moet de dakserre gebruiksklaar zijn. Van de realisatie zal een draaiboek opgesteld worden met do’s en don’ts. Dat is bruikbaar bij de realisatie van toekomstige stadstuinbouwprojecten met meervoudig ruimtegebruik.

Dubbel doel: innovatie in onderzoek én voorbeeld van stadslandbouw
De dakkas moet unieke kansen bieden voor onderzoek en innovatie in de glastuinbouw. Op zijn bestaande site in Beitem blijft Inagro inzetten op glasteelten in vollegrond. In de nabije toekomst zal het onderzoek naar teelten in hydrocultuur verhuizen naar Agrotopia. “We willen ons als kennispartner verder verbinden aan de logistieke sector, de consument en industriële partners. Maar uiteraard blijft de goede wisselwerking met de tuinders vooropstaan”, vertelt directeur Mia Demeulemeester.

Daarnaast zal het gebouw een voorbeeld zijn van meervoudig ruimtegebruik in een stedelijke omgeving. Zo wordt onderzoek naar stadslandbouw opengesteld naar de sector en andere belanghebbenden én krijgt stedelijke tuinbouw een prominente plaats in de skyline van Roeselare.

Foto's: Inagro, META Architecten, Van Bergen Kolpa Architecten

Bron: Inagro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven