Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trudie Coenen, Eurofins Agro:

"Pas op voor hardnekkige pathogenen"

In deze periode van het jaar ruimen veel bedrijven het gewas en bereiden zij zich voor op een nieuwe teelt. Het is belangrijk om alles goed schoon te maken. Sommige pathogenen zijn erg hardnekkig, zegt PlantDoctor Trudie Coenen. Het voorkomen van plantpathogenen in de vervolgteelt is erg belangrijk.

Na de teelt worden de kassen grondig schoongemaakt. Voor tomaat en komkommer bestaat daarvoor een speciaal hygiëneprotocol. Vaak wordt een loonwerkersbedrijf of ander schoonmaakbedrijf ingeschakeld. "Zorg ervoor dat een schoonmaakbedrijf ‘schoon’ op uw bedrijf komt en het ook schoon verlaat. Soms is het zelfs beter om van gewas te wisselen."

Foto: komkommerbontvirus

Waarom is het zo belangrijk alles goed te reinigen? “Dit heeft te maken met mogelijke pathogene organismen die problemen kunnen veroorzaken in de nieuwe teelt. Sommige schimmels en virussen zijn hardnekkig. Je wilt voorkomen dat deze overblijven in de kas,” stelt Trudie Coenen, PlantDoctor bij Eurofins Agro. “Een bekend voorbeeld is het komkommerbontvirus. Dit virus is zeer hardnekkig en kan goed overleven op oppervlakten, gewasresten en in drainwater. 

Maar ook het meloenennecrosevirus en tabaksnecrosevirus zijn lastige virussen. Beide virussen worden overgedragen door zwemsporen van Olpidium, een bodemschimmel die besmet kan zijn met het virus. Deze schimmel vormt rustsporen die onder andere in plantenresten en substraat kunnen achterblijven. Omdat deze virussen in de komkommerteelt veel problemen kunnen veroorzaken, is het aan te raden een ander volggewas, bijvoorbeeld tomaat, te telen om de infectiedruk te verlagen.”

Ongewenste schimmels
Daarnaast zijn er nog veel andere plantpathogene schimmels die ongewenst zijn, zoals Fusarium, Pythophthora, Pythium en Verticillium. Plantenresten opruimen is hierbij zeer belangrijk omdat schimmels hierin kunnen achterblijven. Ook ‘onschuldige’ schimmels zoals Botrytis, eigenlijk een opruimer van plantresten, kan rijkelijk sporuleren en problemen geven in een volgende teelt bij een hoge RV en bij aanwezigheid van wondweefsel.

Bij gebruik van (pot)grond is het belangrijk om besmette grond niet te verplaatsen naar schone grond of om er in ieder geval voor te zorgen dat de schone grond niet in contact kan komen met de vieze grond. Schimmelsporen verplaatsen zich gemakkelijk met stof en ander vuil. Ook is het heel belangrijk om schoon plantmateriaal in uw schone kas te brengen.”

Voor meer informatie:
Eurofins Agro
Publicatiedatum: