ABN AMRO:

"Tuinbouwbedrijven zetten seinen op groen voor robotisering"

Ondanks de mogelijkheden blijkt de inzet van robots een uitdaging in de foodsector. "Versproducten, zoals paprika's of tomaten, verschillen in grootte, vorm en gewicht. De verwerkingslijnen moeten dus flexibel zijn en juist deze flexibiliteit is een grote uitdaging voor robots. Een robot handelt namelijk het makkelijkst in een gecontroleerde omgeving", vertelt Nadia Menkveld, Sector Econoom Food en Agrarisch van ABN AMRO. "Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI, big data en mechanica vindt een ommekeer plaats en wijzen alle signalen erop dat de voedingsmiddelenindustrie klaar is om robotisering te omarmen. Robots kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van voedselverspilling. Zo kunnen data de traceerbaarheid van producten verhogen, doordat elke ui en iedere slakrop door het systeem is gegaan. Als de kwaliteit van producten tegenvalt, wordt gemakkelijk de gehele partij getraceerd en kan de leverancier op de hoogte gebracht.

De sla-ontkerner van FTNON

Het rapport 'Robots in de foodsector: een razendsnelle inhaalslag' geeft een overzicht van de stand van zaken en voorbeelden vanuit de handelsketen die leiden tot een betere traceerbaarheid en kwaliteit. "De sla-ontkerner van het bedrijf FTNON verwijdert volautomatisch de kern uit kroppen ijsbergsla. Zodra de slakrop de machine in komt, maken zes camera’s foto’s, waardoor nauwkeurig bepaald kan worden hoe de krop naar de ontkerner gestuurd moet worden. In twee seconden verwijdert de robot de kern van de krop sla en verzamelt tegelijkertijd een halve terabyte per etmaal aan data. Een ander voorbeeld is de Optical Grader van Eqraft, deze controleert de kwaliteit van afzonderlijke uien, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant met behulp van infraroodcamera’s. Het systeem selecteert automatisch de ui op formaat en (interne) kwaliteit. Iedere individuele ui wordt door het systeem heen gevolgd. Zo bepaalt de Optical Grader op basis van bijvoorbeeld de maat van de ui naar welke afvoerbaan hij moet en komen kleinere uien in een andere verpakking dan grotere. Ook tijdens dit proces verzamelt de robot een grote hoeveelheid data.

Robots worden ingezet in verschillende onderdelen van het productieproces: de logistiek, bewerking (snijden en schillen), verpakken en de kwaliteitsinspectie. Door de inzet van robots in deze onderdelen vergaart de ondernemer data van het proces en het product waardoor hij het proces efficiënter kan inrichten.
Ook verhogen de data de traceerbaarheid van de producten. Iedere ui en iedere slakrop is immers door het systeem gegaan. Als de
kwaliteit van producten tegenvalt, kan de ondernemer gemakkelijk de gehele partij traceren en de leverancier op de hoogte brengen. Ook consumenten verwachten in toenemende mate informatie over hun product: waar komt het vandaan? Wie is de producent?
Hoe is het verwerkt? Dankzij robotisering is die informatie eenvoudiger beschikbaar."

Klik hier om het rapport Robots in de foodsector: een razendsnelle inhaalslag te downloaden

Bron: ABN AMRO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven