Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse delegatie brengt bezoek aan groententeeltbedrijf in Rwanda

Op 4 oktober 2018 heeft de Agrarisch Adviseur, Carian Emeka, samen met een Nederlandse delegatie een bezoek gebracht aan SUNRIPE Farm Ltd, een 7 hectare groot teeltbedrijf in Kayumba in Nyamata, Rwanda. De Nederlandse delegatie bestond uit A.J.Arno Rohde van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Frank Buizer van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO).

De agrarisch adviseur samen met de delegatie tijdens een rondleiding bij SUNRIPE Farm

Het bedrijf werd drie jaar geleden opgezet als resultaat van een samenwerking tussen het Nederlandse bedrijf Holland Greentech en Amerikaanse investeerders. Het doel van het bedrijf is om groenten van hoge kwaliteit aan de lokale markt te leveren en ook bijzondere groenten en kruiden te leveren die vaak lokaal niet beschikbaar zijn.

SUNRIPE farm, dat is uitgerust met een modern druppelirrigatiesysteem met een pomp waarmee vloeibare meststoffen worden toegevoegd, dient als demonstratielocatie voor Holland Greentech. Hier worden Nederlandse inputs en 'Best Practices' gepresenteerd aan telers uit de omringende gemeenschappen. Met deze informatie kunnen telers hun eigen productie verhogen, en doen ze kennis op over de biologische teelt, zo vertelt William Maccharia, de manager van het teeltbedrijf. Het bedrijf fokt daarnaast ook koeien en kippen, voornamelijk om mest te krijgen voor de groei van de planten.

Producten
Op het bedrijf worden verschillende soorten groenten geteeld, waaronder sugar snaps, aubergine, tomaten, sperziebonen, Franse sperziebonen, groene peper, paprika, oesterzwammen, habanero chilipepers, snijbiet, rode biet, prei, broccoli, rode kool, Chinese kool en peterselie. Sommige van deze producten worden ook naar Europa geëxporteerd.

Om producten van hoge kwaliteit aan hun klanten te kunnen leveren, worden schaduwnetten en kassen gebruikt om sommige van de gewassen te telen, zoals rode en gele paprika's.

Paprika's

Voor de gewasrotatie telen ze onder andere ook ananas en muskaatpompoen. Ook produceren ze 100 kg champignons per kwartaal en werken ze samen met Women for Women International om trainingen te geven aan vrouwelijke telers.

Om aan de verschillende behoeften van hun potentiële klanten te kunnen voldoen teelt het bedrijf ook koriander, komkommer, courgette, groene en rode basilicum, rozemarijn, tijm, dille en bieslook, maar in kleine hoeveelheden.

Het telen van champignons

Markten
De producten van SUNRIPE worden gedeeltelijk geleverd aan lokale supermarkten en hotels in Kigali, en daarnaast geëxporteerd naar verschillende Europese landen, waaronder Nederland en de Groot-Brittannië. Hun exportcapaciteit wordt nu geschat op 4 ton per oogst.

Vrouwen en de jeugd ondersteunen
95% van de arbeiders van SUNRIPE farms zijn vrouwen, met het doel om zelfredzaamheid en financiële zekerheid te promoten. Op dit moment heeft het bedrijf 15 vaste medewerkers in dienst. Ook nemen ze jonge stagiaires en aannemers aan om de jeugd aan te moedigen om een carrière te starten in de teeltsector.

Vrouwen voeren hun werkzaamheden uit op SUNRIPE Farm

Training en het opbouwen van capaciteit
Delphy biedt continue trainingsprogramma's aan voor de werknemers en het management van SUNRIPE farm. De technische training en de professionele apparatuur wordt aangeboden door Green Tech Rwanda, een zeer bekend Nederlands tuinbouwbedrijf in de regio.

Uitdagingen
Over de uitdagingen waar het bedrijf tot nu toe mee te maken heeft gehad zegt William Maccharia dat het gebrek aan infrastructuur, voornamelijk wegen, een veilig transport van het bedrijf naar de klant ontzettend lastig maakt.

Ook zou een moderne koelruimte hen helpen om de gewassen langere tijd op te kunnen slaan en vers te houden. Deze faciliteit zou dan de houtskool koeler die ze op dit moment gebruiken kunnen vervangen.

De manager van het bedrijf zei ook dat het bedrijf de markt voor zijn producten uit moet breiden om meer winst te kunnen maken.

Hij liet weten dat ze soms problemen hebben om een importvergunning van de Rwanda Agriculture and Livestock Inspection and Certification Services (RALIS) te krijgen voor sommige variëteiten uit Nederland. Hierdoor kunnen ze niet goed voldoen aan de wensen van hun klanten.

Bron: www.agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: