“De glastuinbouw is en blijft koploper in verduurzaming, maar het transitieproces kan alleen met ondersteuning van de overheid”, stelt LTO Glaskracht voorzitter Sjaak van der Tak. De afgelopen jaren is al een reductie van 7,5 megaton tot 5 megaton uitstoot in de tuinbouw gerealiseerd, vertelt Sjaak, en trek je die lijn door, dan is de tuinbouw 'in 2030, 2040, 2050 fossielvrij'.
Er is echter nog een lange weg te gaan. Zo is een voorwaarde voor het realiseren van de klimaatambities de beschikbaarheid van voldoende externe CO₂ ter vervanging van CO₂ uit aardgas. Nu wordt nog gebruik gemaakt van de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van aardgas. Mogelijkheden zijn de levering vanuit afvalbedrijven, de procesindustrie en bioraffinage, maar er moeten nog grote stappen worden gezet om dit beschikbaar te krijgen voor de glastuinbouw.
Ook ziet Van der Tak nog een belangrijke rol weggelegd voor de WKK bij de belichtende teeltbedrijven. “Er is niet op elk moment in het jaar voldoende groene stroom beschikbaar. Als aanvulling op groene stroom blijft de WKK vooralsnog een belangrijk instrument om flexibel in te spelen op de vraag en aanbod van elektra, maar ook van warmte. Zelfs bij volledig fossielvrij kan de WKK een rol blijven spelen met behulp van groen gas of misschien wel waterstof als flexibele, duurzame aanvulling op de netlevering.”
bron: LTO Glaskracht