"Water verlaat nu altijd met voldoende zuurstof de technische waterruimte"

Tholen - Planten hebben zuurstof nodig. Die zuurstof zit onder meer in het gietwater dat de planten krijgen. Door hoge temperaturen zoals we die afgelopen zomer hebben gehad, neemt het zuurstofgehalte in het water af. Door zuurstof aan het gietwater toe te voegen, houdt de teler het zuurstofgehalte op peil.

“Bij 0 graden Celsius heb je het maximale zuurstofgehalte. Dat is 14 milligram per liter”, weet Lub Kramer van Aquamar. “Hoe verder de temperatuur stijgt, hoe groter de afname van het zuurstofgehalte. Bij 20 graden zit je met 7 milligram nog maar op de helft. Een plant heeft minimaal 6 milligram nodig. De stoffen die je toevoegt, denk aan meststoffen, gebruiken ook zuurstof. Met hoge temperaturen daalt het gehalte al snel. Het is belangrijk om het zuurstofgehalte bij stijgende temperaturen op peil te houden.”

Vijf liter zuurstof per minuut
Aquamar ontwikkelde onlangs de Pro-Vida, een machine die pure zuurstof aan het water toevoegt door nanobelletjes. Nanobelletjes minuscule luchtbelletjes. “De belletjes drijven niet meteen naar boven, maar blijven in het water waardoor ze effectief kunnen zijn en hun doel bereiken. De druk in het belletje is praktisch even groot is als daarbuiten”, vertelt Lub. “De zuurstofoverdrachtssnelheid is dan tot 80.000 keer hoger en 1.200% efficiënter. De machine kan 5 liter zuurstof per minuut toevoegen aan het water. We kunnen zo het zuurstofgehalte van water dat 20 graden warm is, met 160 % verhogen. Hoe meer zuurstof de plant krijgt, hoe beter de plant gedijt.”

Tevreden
De Pro-Vida wordt momenteel getest bij Interjensen, een veldslateler in Rilland. Lub vertelt: "Hij zat normaal op 90 procent zuurstofgehalte maar haalt nu ook de 160. Het was de temperatuur die hem vooral parten speelde. Bij 22 graden was het zuurstofgehalte 6 milligram. Met de inzet van de Pro-Vida komt hij uit op 10 tot 12 milligram."

De Provida draait nu twee maanden in zijn kas en heeft zijn diensten in de hete zomermaanden wel bewezen. “In de zomer is het belangrijk om het water zo koel mogelijk te houden", vertelt Rienk, "Hoge temperaturen zorgen ervoor dat je sneller last hebt van biofilm. Met dit apparaat houden we het zuurstofgehalte goed op peil. We zijn er nu altijd zeker van dat het water met voldoende zuurstof met technische waterruimte verlaat. We zijn er tot nu toe erg tevreden mee.”

Voor meer informatie:
Aquamar B.V.
Foksdiep 61
8321 MK URK
Nederland
Tel 0527-688336
info@aquamar.nl
www.aquamar.nl
www.x-sono.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven