Gewasbescherming ondersteunen met een bordspel

De makers van het bekroonde bordspel Catan hebben een nieuwe manier bedacht om mensen te leren over het belang van gewasbescherming, terwijl ze tegelijkertijd ook geld inzamelen voor de Crop Trust.

Bij het standaard Catan basisspel strijden spelers om grondstoffen zoals gewassen, brandstof en bouwmaterialen, terwijl ze het fictieve eiland Catan proberen te veroveren. Het bevat een basisspel met de mogelijkheid om verschillende scenario-pakketten toe te voegen om variaties aan het spel aan te kunnen brengen.

In het nieuwe scenario 'Catan: Crop Trust' worden spelers uitgedaagd om zowel samen te werken als te concurreren door zaden uit hun oogsten van rijst, tarwe, maïs, bonen en quinoa op te slaan in een kluis die lijkt op de iconische Svakbard wereldzadenbank in Spitsbergen.

Alle opbrengsten van de verkoop van het spel worden gedoneerd aan het Crop Trust Endowment Fund, dat langetermijnondersteuning biedt voor zaadbanken over de hele wereld, inclusief de Svalbard wereldzadenbank.

"Dit is een erkenning voor het feit dat het behoud van gewasdiversiteit essentieel is voor het overleven van iedereen op Catan - en natuurlijk ook in de echte wereld", zegt Benjamin Teuber, Managing Director van Catan en mede-ontwerper van het nieuwe scenario.

"Dit is een volledig nieuw element voor Catan-spelers om rekening mee te houden. De focus tijdens het oogsten ligt zowel op het samenwerken als op het concurreren. Natuurlijk is de Svalbard wereldzadenbank een van 's werelds meest iconische voorbeelden van internationale samenwerking, dus de Crop Trust was een logische partner voor het ontwikkelen van dit nieuwe Catan-scenario."

Catan: Crop Trust zal op maandag 8 november 2018 in de verkoop gaan na de officiële lancering op de Internationale Spieltage SPIEL '18 spellenbeurs in Duitsland op 26 oktober. Het wordt geleverd met een speciaal geproduceerde almanak die de geschiedenis van de Svalbard wereldzadenbank uitlegt en veelgestelde vragen en voorbeelden van het belang van gewasbescherming bevat: van het voor wetenschappers mogelijk maken van het ontwikkelen van weerbaardere rijst tot voedzamere maïs en meer.

"Dit is een leuke, innovatieve en educatieve manier om meer mensen over het belang van gewasbescherming op de hoogte te brengen", zegt Marie Haga, uitvoerend directeur van de Crop Trust. "We zijn heel blij dat Catan deze nieuwe versie van het spel heeft ontwikkeld en zo vrijgevig is geweest om ervoor te kiezen om de winst aan de Crop Trust te doneren. Dit zal eraan bijdragen dat zaden - de basis van onze voedselvoorziening - veilig zijn en voor iedereen beschikbaar zijn."

Managers van enkele van 's werelds belangrijkste genenbanken speelden prototypen van het Catan: Crop Trust-spel in Svalbard in februari van dit jaar als onderdeel van de activiteiten ter gelegenheid van de 10e verjaardag van Svalbard wereldzadenbank. Tijdens het jubileum, waarbij de kluis bijna de grens van 1 miljoen verschillende zaadsoorten overschreed, vond tevens de grootste storting van zaden in zijn geschiedenis plaats met 76.000 verschillende gewasvariëteiten die door 23 instellingen zijn gedoneerd.

Dit speciale scenario voor Catan zal in 2018 beschikbaar zijn in het Engels en Duits met plannen voor versies in andere talen in 2019.

Voor meer informatie:
The Crop Trust
Platz Der Vereinten Nationen 7 53113 Bonn, Germany 
+49 (0) 228 85427 122
info@croptrust.org 
www.croptrust.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven