Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ziet geen structureel probleem bij de huidige manier van aardwarmtewinning in de glastuinbouwsector. Volgens de minister kent Nederland 23 geothermieprojecten, waarvan er 1 stilligt en nog 2 in Limburg zijn stilgelegd. Wiebes reageert hiermee op een artikel dat begin oktober verscheen in het Financieel Dagblad waarin Wouter van der Zee, hoofd ondergrond bij het Staatstoezicht op de Mijnen, vraagtekens zette bij de manier waarop op dit moment geothermie plaatsvindt. "Het is alsof een autoleasemaatschappij ook zelf olieboringen doet", liet hij toen optekenen.
In zijn brief aan de Kamer legt Wiebes uit waarmee hij de sector wil versterken en stimuleren. Een van stappen die de minister daarbij zet, is het aanpassen van de Mijnbouwwet om een betere aansluiting te krijgen met de praktijk van geothermieprojecten. In de nieuwe wet, die naar verwachting in de eerste helft van 2019 naar de Kamer wordt gestuurd, wordt ook gekeken of en welke maatregelen er nodig zijn om - met het oog op de veiligheid - de financiƫle en technische eisen aan te scherpen.
Ook is door de sector dit jaar het Masterplan Geothermie opgesteld, laat Wiebes verder weten. En er is een 'innovatie-roadmap' op aanvraag van de minister opgesteld. Wiebes verwacht, in antwoord op een vraag hierover, dat er de komende jaren bedrijven zullen komen die specifiek gericht zijn op het realiseren van meerdere geothermieprojecten. "Ook recente vergunningaanvragen bevestigen dat deze bedrijven verder willen groeien in de geothermie."