Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ontwikkeling Het Nederlandse Kassenboek

"Alle kennis over de geschiedenis van de Nederlandse kas straks op papier en online"

In 1998 is de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) begonnen met het vergaren van kennis over de geschiedenis van kassen en glastuinbouw in Nederland. Een enorme hoeveelheid interessant materiaal is boven water gekomen en verdiept door een werkgroep, bestaande uit medewerkers van de RCE en specialisten en vakmensen in het veld.

Het belang van kassen en glastuinbouw voor de Nederlandse cultuur en economie is enorm, maar het uitgeven van de onderzoeksresultaten – genoeg materiaal voor een omvangrijk boekwerk van 700 pagina’s en 800 afbeeldingen – bleek lang een lastige zaak. Actuele ontwikkelingen zoals printing on demand bieden echter nieuwe kansen. Stichting In Arcadië is daarom een project gestart om de beschikbare informatie op een moderne manier voor een breed publiek te ontsluiten: er wordt een boek vormgegeven dat op een speciaal daartoe ontworpen website in zijn geheel doorzocht kan worden. Op deze manier komt de kennis gratis beschikbaar via internet. Bezoekers kunnen straks op de website intekenen voor een gedrukt exemplaar, dat wordt aangeboden tegen kostprijs en zonder winstoogmerk.

Standaard werk urgent: erfgoed dreigt te verdwijnen
Het Nederlandse Kassenboek wordt het standaardwerk over de geschiedenis en ontwikkeling van kassen in Nederland. Met de publicatie wordt kennis over de historie, het gebruik en de architectuur van kassen gratis beschikbaar gesteld en doorgegeven. De hoofdstukken variëren in onderwerp van de algemene geschiedenis en ontwikkeling van plantenkassen in Nederland tot hoofdstukken over glastuinbouw in het Westland, kassen bij buitenplaatsen, kloosters, universiteiten etc., en informatie over het beheer en behoud van kassen. Omdat veel kassen verwaarloosd zijn en kennis over de omgang met historische kassen verloren gaat, is de kwestie urgent: waardevol erfgoed dreigt te verdwijnen en raakt in onbruik.

Stichting In Arcadië is verheugd te kunnen mededelen dat dankzij financiële bijdrages van verschillende fondsen, instellingen en particulieren het benodigde bedrag voor de digitale publicatie van Het Nederlandse Kassenboek bijeen is. "Dat betekent dat het project van start kan. Wij verwachten in december 2018 te beginnen met de redactiewerkzaamheden en plannen de officiële lancering van de website in het najaar van 2019."

Voor meer informatie:
Stichting In Arcadië
www.stichtinginarcadie.nl 

Nina Wijsbek
wijsbek@stichtinginarcadie.nl 

Publicatiedatum: