Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ontdekken natuurlijke resistentie in groentegewassen gaat altijd door"

De meest duurzame manier om ziekten en plagen te weren uit de groententeelt is het ontwikkelen van rassen die resistent zijn. Het ontwikkelen van een nieuw ras kostte vroeger meer dan twintig jaar. Dankzij nieuwe technologieën als weefselkweek, merkertechnologie en bio-informatica kunnen we die periode beperken tot slechts vier tot acht jaar.

Groententelers zorgen overal ter wereld voor gezonde en smakelijke producten die aansluiten bij de wens van de consument. Deze vakmensen zijn gewend te werken met de mogelijkheden en de uitdagingen die de natuur hen biedt. 

Een belangrijk onderdeel van hun werk is het voorkómen van ziekten en plagen. Soms is een bestrijdingsmiddel nodig om een gewas gezond te houden, maar het liefst gebruiken telers zo min mogelijk chemie. Een behandeling vraagt vaak energie van de plant en brengt kosten met zich mee. Er zijn bovendien ziekten en plagen waarvoor helemaal geen bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn, zoals knolvoet (Plasmodiophora brassicae), een bodempathogeen dat grote schade kan aanrichten in koolgewassen. 

Natuurlijke weerbaarheid
Vaak biedt de natuur de oplossing. Sommige planten hebben een natuurlijke afweer tegen een schimmel- of bacterie-infectie. Soms kunnen ze zich zelfs verweren tegen plaaginsecten. Op deze nuttige, erfelijk bepaalde eigenschappen kunnen veredelaars selecteren en rassen ontwikkelen die deze resistentie-eigenschappen overgenomen hebben.

Zo heeft Bejo bijvoorbeeld rassen rode kool, paksoi, Chinese kool, witte kool en bloemkool die resistent zijn tegen bepaalde stammen (fysio’s) van knolvoet.

Traditionele veredeling is een proces van planten met de gewenste eigenschappen selecteren en met elkaar kruisen gedurende meerdere generaties. Met deze klassieke methode duurt het zeker een jaar of twintig voordat een nieuw ras op de markt verschijnt. Moderne veredelingsbedrijven kunnen dit veel sneller. Dankzij 'life sciences', zoals weefselkweek, het gebruik van DNA-merkers en bio-informatica kan die periode gereduceerd worden tot - afhankelijk van de soort - nog slechts vier tot acht jaar.

Hoe gaat zoiets in de praktijk? Lees het hele artikel hier.

Voor meer informatie:
Bejo Zaden 
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
+31(0)226 396 162
www.bejo.nl  

Publicatiedatum: