Cees en Nynke Groenewegen:

Zweedse kassen vol tomatenrassen

Tholen - Telen voor de lokale markt. Dat was de wens die Cees en Nynke Groenewegen dertien jaar geleden naar Zweden bracht. Vanuit hun kassen in het dorpje Karintorp, nabij Åsbro, voorzien zij winkels en restaurants van een breed assortiment van tomaten.

Telen buiten Nederland is Cees niet vreemd. Nadat hij eind 1987 van de middelbare tuinbouwschool afkwam, vertrok hij naar Canada om voor een jaar aan de slag te gaan als assistent teeltmanager in een paprikakwekerij. Hij leerde zijn vrouw Nynke kennen, die er bij een potplantenkwekerij werkte. Terug in Nederland werkte hij een tijdje in het Westlandse tomatenbedrijf van zijn familie. In 1991 trokken Cees en Nynke naar Friesland. In Sexbierum runden zij enkele jaren een paprikabedrijf. Vijf jaar later werd het bedrijf door de buurman overgenomen.

Advertentie
In 2005 wekte een advertentie de aandacht, waarin een bedrijf in Zweden te koop stond. “We wilden graag weer iets voor onszelf doen. In augustus zijn we gaan kijken en in december was de zaak rond. Hier konden we telen voor de lokale markt, wat in Nederland moeilijk was.

Klantcontact
Vijf jaar geleden werd het bedrijf uitgebreid van 2300 m2 naar 4212 m2. “Wereldwijd gezien een klein bedrijf, maar in deze regio zijn we zeer bekend. Vanaf het begin houden we goed, persoonlijk contact met onze klanten”, vertelt Cees. “Door de uitbreiding bleef er minder tijd over voor het persoonlijke klantcontact. Inmiddels zijn we bij telersvereniging MOEK aangesloten die voor ons bemiddelt. Zij hebben nu dagelijks contact met de klanten. Hoe loopt het product? Hoe is de kwaliteit en heeft het in het schap de juiste plek? Alleen als supermarkten je product interessant vinden, geven ze het een A-plek.”

Breed assortiment
“We hebben inmiddels een stuk of 25 rassen staan. Van sommige maar een half rijtje.” Het brede aanbod komt deels door de vraag, maar Cees vindt het ook een uitdaging om met nieuwe soorten op de markt te komen. “Als je er vijf probeert kun je er met een of twee door. Het is best lastig om het bestaande assortiment van de supermarkt aan te vullen. Wij onderscheiden ons door te benadrukken dat onze tomaten smaakvol, onbespoten en van goede kwaliteit zijn. Telen voor de lokale markt heeft als voordeel dat de transportlijnen korter zijn en dat de producten snel in de schappen liggen. De kosten liggen wel hoger. Maar, zegt Cees, “Zweden zijn chauvinistisch genoeg om de meerprijs daarvoor te betalen. Daarvoor moeten we wel iedere dag waarmaken dat onze producten beter zijn dan de producten die elders in de winkel liggen.”

Koffie
Het bevalt de familie Groenewegen prima in Zweden. “Natuurlijk missen we wel het kopje koffie met de familie, maar dat hoort bij de keuze die we hebben gemaakt.” Nuchter vervolgt Cees: “verhuizen binnen Europa voelt eigenlijk niet eens als emigreren. Qua cultuur verschilt Zweden niet veel van Nederland."

Voor meer informatie:
Cees en Nynke Groenewegen
Karintorps tomater

Karintorpsvägen 92
694 96 Åsbro
Tel: (+46) 070-5408667
info@karintorps.se
www.karintorps.se


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven