Spanje zeer tevreden over eerste jaar Handelsverdrag Canada/EU (CETA)

De Spaanse voedingsmiddelensectoren profiteren een jaar na de inwerkingtreding van het Handelsverdrag Canada/EU (CETA) van de kansen die het verdrag biedt. De exportcijfers zijn aanzienlijk gestegen.

Volgens FIAB, de federatie van de voedsel- en drankenindustrie is in 2017 de export naar Canada met 18% gegroeid, in vergelijking met 2016. Deze tendens zette zich voort gedurende de eerste helft van dit jaar, met een stijging van 8,35% ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Dit betekent dat de exportgroei van voedingsmiddelen naar Canada sinds de inwerkingtreding van CETA vorig jaar even hoog is als de groei gedurende de afgelopen 10 jaar.

In 2017 is er voornamelijk een aanzienlijke exportstijging geconstateerd van tafelolijven, olijfolie, wijn, sappen, specerijen en ingevroren en blikgroenten.

Voor wat betreft met name de groenten- en fruitsector zijn, volgens de sectorvereniging Fepex, de exportaantallen gedurende de eerste helft van 2018 met bijna 90% gestegen, tot een omzet van meer van €40 mln. Geschat wordt dat de totale export eind 2018 €100 mln. zou kunnen gaan bedragen, terwijl dit in 2017 €52 mln. bedroeg.

De meest geëxporteerde producten naar Canada zijn: citrus, kool, knoflook, ui en paprika.

Bron: Vertegenwoordiging van de EU commissie in Spanje


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven