Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Kurt Lauwers, Hollandplant:

"De keuze van het plantgoed hangt steeds weer af van nieuwe factoren"

Tholen - De verkopers van plantenopkweekbedrijven maken drukke tijden door. We spraken met Kurt Lauwers van Hollandplant. Hun orders vlotten aardig. De verkopen aan zowel de Vlaamse als de Nederlandse telers liggen ze aardig op schema. Voor wat betreft de klanten uit het Verenigd Koninkrijk moet hij nog even geduld hebben. “De Engelsen planten later. En bovendien zijn ze meer afhankelijk van de retail. Zolang dat nog niet voldoende duidelijk is, kunnen de telers nog geen beslissing nemen.”

Zwaar seizoen onbelichte tomaten
De zomer was zwaar voor de onbelichte trostomaten. Kurt: "De zetting was niet goed als gevolg van de hitte. Nu gaat het beter. De kwaliteit van de trossen wordt beter. Sommige telers gaan daarom nog wat langer door. De plant is nog sterk genoeg. De prijsvorming was dit jaar niet best. Het was een moeilijk jaar. Op deze manier hopen de telers de achterstand wat in te kunnen halen.”

Het zaaiseizoen voor de onbelichte tomaten start overigens volgende week al. De rassenkeuze staat nog niet altijd vast. Wat Hollandplant betreft kan dat nog een paar dagen voor het zaaien aangepast worden.

Belichte tomaten: led-belichting wint terrein
Het areaal belichte tomatenteelt is uitgebreid. Dat merken ze bij Hollandplant. Wat Kurt op valt in België is het areaal met led-belichting. Led wint daar terrein op de Son-T-belichting. Enkele klanten kiezen voor grote afdelingen met LED of combinatie Son-T met LED. Door de hitte van deze zomer is de productie van de belichte teelten op het eind tegen gevallen. De laatste trossen vielen tegen. Kurt: "Bij sommige telers is dat de reden dat ze alvast maar eerder begonnen zijn met de teeltwisseling."

Arbeidsbehoefte steeds meer een keuzecriteria
De meeste tomatentelers veranderen niet van ras. Kurt vindt het opvallend dat, meer dan ooit, arbeidsbehoefte een selectiecriterium is bij de rassenkeuze. “Als ze willen kiezen tussen twee rassen, geeft arbeid de doorslag. Het wordt moeilijker om goede medewerkers te vinden. En bovendien spelen de kosten voor arbeid natuurlijk ook een rol.”

Iets meer rode paprika's
Wat hierboven beschreven staat over arbeidsbehoefte, is ook geldig voor de paprika’s. Arbeid geeft, naast alle andere criteria, dan de doorslag. Kurt: "Als ik nu door de kas loop, zie ik dat het laatste paprikazetsel op het verkeerde moment komt. De zaai- en plantdatum is eigenlijk altijd hetzelfde. De teeltwisseling duurt zo’n vier weken. Het laatste zetsel is niet op tijd oogstrijp, voordat de planten versnipperd gaan worden."

Kurt ziet dat er iets meer rode paprika’s geteeld gaan worden. De andere kleuren en het areaal van de puntpaprika’s blijven ongeveer hetzelfde. Telers veranderen soms wel van ras maar niet van kleur. Kurt: "Zaadhuizen promoten nu natuurlijk volop rassen. Binnen een maand is alles definitief wat er gezaaid wordt. Er zijn altijd mensen die last minute nog veranderen.” Ook het zaaiseizoen voor paprika start volgende week al.

Aubergines steeds vaker in januari geplant
“Er wordt vaker gekozen voor getopte aubergineplanten. De traditionele plantdatum ligt rond half december. Toch wordt er steeds vaker in januari geplant. De plantbelasting bij de getopte plant neemt sneller toe. Dit past beter bij het snel toenemende licht in deze periode. De plant in balans krijgen is op deze manier makkelijker. Het toenemende licht in het voorjaar gaat dan hand in hand met de plantbelasting. In januari teel je met het licht mee.”

Bij komkommers geldt: goed = goed
De komkommertelers hebben een goed jaar achter de rug. Telers blijven meestal trouw aan hun ras. Kurt: "In de komkommerteelt zit het minste beweging. Goed = goed.”

Voor meer informatie:
HollandPlant
Kurt Lauwers
+32 473 970 685
k.lauwers@hollandplant.nl 
www.hollandplant.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven