Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Demodagen bij Pop Vriend Seeds

In de toekomst van 5 naar 6 gewassen, maar vooral veel keuze binnen de segmenten

Tholen – Onder de rook van het begin september geopende, uitgebreide zaadpakhuis van 2500 vierkante meter en de bijbehorende kantoren liggen de demovelden bij Pop Vriend Seeds. Klaar voor bezoek van over de hele wereld op dinsdag 25 september. In de kas is het een gezellig druk. Kim Gieling, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij het veredelings- en familiebedrijf, neemt ons tussen het organiseren van een pubquiz mee de velden in. Pubquiz? “Ja, eigenlijk een Popquiz”, lacht Kim. “Vlak na de open dagen nemen we al het personeel mee de velden in om ze daar allerlei leuke vragen voor te leggen.”

Spinazievelden naast de kas en op de achtergrond het uitgebreide zaadpakhuis. Fotocredits: Costas Ganasos Photography 

Vandaag nog geen popquizvragen, maar wel, zodra de laarzen aan zijn, een ronde door de velden. Bij Pop Vriend Seeds ligt de focus op een vijftal gewassen, maar aan uitbreiding met een zesde gewas wordt gewerkt. “Naast spinazie F1, snijbiet F1, rode biet F1, bonen en suikermaïs F1 werken we aan wortel F1. We merken dat hier vanuit de hele sector veel vraag naar is. De eerste commerciële rassen zullen nog wel even op zich laten wachten, maar het is wel leuk om de bezoekers alvast te laten zien hoever we staan.”

Veelzijdige spinazie
Een bezoek aan Pop Vriend Seeds kan niet zonder stil te staan bij spinazie. Het bedrijf is hier wereldmarktleider in. “Er zijn eigenlijk drie markten voor spinazie”, vertelt Kim. “Voor de versmarkt hebben we een ruim aanbod baby leaves. In de Verenigde Staten is spinazie groot als salade. Spinazie wordt daar gezien als superfood. Ook in een mix met snijbiet voor de kleurafwisseling komt veel voor.” De snijbiet PV-9022 is hier Pops nieuwste aanwinst. “Dit ras heeft een hoge intermediaire resistentie tegen valse meeldauw en heeft een donkerrode bladsteel die mooi contrasteert met het donkergroene, glanzende blad.”

In Nederland en elders in Europa wordt spinazie vooral nog gebruikt voor bij het warme avondeten. “Toch groeit ook hier spinazie als rauwe groente en is het product ook terug te vinden in de supermarkt in zakken en gemengd als salade.” De keuze tussen verschillende rassen voor alle seizoenen in dit segment is groot, waarbij rassen zich onderscheiden met glad blad of juist savooi, gebobbeld blad. “Het voordeel daarbij is dat dit blad in zakken minder snel aan elkaar plakt.” Resistenties zijn ook belangrijk. “Voor eigenlijk alle seizoenen hebben wij rassen met resistentie tegen valse meeldauw tot en met fysio 17, de meest recente.”

Spinazieras Sonoma voor de verwerkende industrie

Voor de Aziatische markt, een tweede belangrijke markt, is groot blad belangrijk. “Daar eten ze spinazie bijvoorbeeld als wokgerecht, waarbij ze op de markt complete planten van zo’n 30 centimeter met 10 stuks bij elkaar binden om ze zo te verkopen.”

Groot, maar vooral ook veel blad is ook voor de diepvriesindustrie belangrijk. Een extra uitdaging voor deze markt is om wel een zo groot mogelijk blad te krijgen, maar geen schot. Zeer productieve rassen voor deze markt zijn Sonoma, La Paz (PV-1237) en Santa Cruz (PV-1302).”

Actrices
Van de Popeye-groente naar de Amerikaanse actrices, oftewel de rode bietenrassen Jolie en Scarlett. “Met rode bieten focussen we vooral op de versmarkt. Jolie is een uniforme biet voor de voorjaarszaai met sterk blad die tot het einde van het seizoen makkelijk te oogsten is. De hoge brix maakt dat het ras een goede bewaarbaarheid heeft. Net als Scarlett, onze nieuwste introductie, die een verbeterde, ronde vorm heeft en naast een eveneens verbeterde kwaliteit bovenal ook een zeer gebalanceerde plant is.”

Snijbonenmolen
Ook de bonen ontbraken niet op de velden. Al in de jaren vijftig werd door Pop begonnen met de handel in dit segment. Ook 62 jaar na dato zit er in dit segment nog volop ontwikkeling, zowel voor versmarkt als industrie. Ook hier drie markten. In het segment sperziebonen heeft Pop sperziebonen zoals wij die in Nederland kennen, smallere rassen die in Frankrijk voor haricot verts doorgaan en langere, dikkere en donkerder groene rassen voor op de Amerikaanse markt. “Een boon die zowel geschikt is voor de vers- als industriemarkt is Pickright. Pickright oogst erg makkelijk, 90% zonder steel waarbij de peul niet afbreekt en netjes loslaat. Hierdoor is de bewaarbaarheid sterk en is de boon makkelijk te verwerken.”

Gerthon van de Bunt (senior veredelaar bonen), Donald Rogozinski (Vegetec, Guatemala) en René van Meijel (area sales manager) tussen de bonen.

Naast sperziebonen staan er ook wasbonen, geel van kleur in verschillende diktes, lengtes en kleurvariaties op het veld. “Zowel in België als in Oost-Europa wordt deze boon veel geteeld voor de industrie.” Tenslotte mag ook de snijboon niet worden vergeten. “Ook hier steeds meer teelt voor de verwerkende industrie. Grootmoeders snijbonenmolen is uit de gratie geraakt. Veel product in de supermarkt ligt inmiddels voorgesneden in het vers- en vriesvak. Wel zit er ook dan nog variatie in. Zo wil men in Spanje weer langere stukjes van 1-2 centimeter en is de snijboon in Nederland veel fijner gesneden.”

Suikermaïs
Aan het eind van de veldtour is het tijd voor een hap suikermaïs. Hier het ras Royalty en het ras Noa. “Royalty is een sterk ras voor alle omstandigheden dat vooral populair is bij de verwerkende industrie in Oost-Europa. Noa is een van de populairste rassen in het zoetere segment, zowel voor de industrie als de verse markt.”

Voor meer informatie:
Pop Vriend Seeds
www.popvriendseeds.com 
info@popvriendseeds.nl 

Kim Gieling
kgieling@popvriendseeds.nl