Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Open Dagen bij BASF in ‘s-Gravenzande

Dichter planten, een crispy bite en trioteelt in sla

Tholen – Zowel in de demokas als op de demovelden bij Nunhems, de groentezadentak van BASF, is er veel aandacht voor sla. Zeker tijdens de open dagen in ’s-Gravenzande in week 39. Ook de komende jaren zal dit zo zijn met een continu groeiend slateam. Zo is dit jaar het hightech slateam uitgebreid met Jochim Reybrouck. Naast de Belgische markt zal hij zijn activiteiten verder uitbreiden naar Noordwest-Europa.

Eén van de ontwikkelingen waarmee hij zich zal gaan bezighouden is met de ontwikkeling van goede rassen voor high density teelt op water oftewel het zo dicht mogelijk op elkaar planten van sla. Jochim: “De vraag is hoe ver je kunt gaan met dit dicht op elkaar planten zonder op kwaliteit in te boeten. Je wilt niet alleen mooi opgerichte blaadjes met een goede uniformiteit in lengte, maar ook een goede bladstructuur houden. Vanuit de verwerkende industrie is er in toenemende mate interesse in deze teelt, waarmee je toewerkt naar een uniform gewas dat goed valt te maaien.”

High density zaai op water.

In het baby leaf segment is Greenflash. één van de Nunhems rassen waarmee wordt getest. Het is een frisgroen ras met zeer uniforme 3D-blaadjes en een goede bite voor een goede vulling van de zak. Naast onderzoek naar de effecten van een hoge plantdichtheid op sla, maar ook op spinazie, is het ontwikkelen van rassen met een crispy bite een ander focuspunt de komende jaren. “Een prettige beleving bij het eten van een salade door kleuren en verschillende soorten bladtexturen te combineren wordt steeds crucialer voor de consument. Een iets harder blad zorgt voor die bite, maar ook voor een goede bewaring, ook in de verpakking.”

Het ras Danstar met een crispy bite.

In de kas wordt de sla geteeld op water. In veel verschillende kleuren en variëteiten. De groentenzadenveredelaar is ook bezig die verschillende kleuren en variëteiten bij elkaar te brengen door ze als trio’s te telen. De focus ligt hierbij vooral op het multileafsegment. Het gaat bij deze teelt om kleur, de balans tussen de drie rassen en ook om een goede, compacte groei. “Belangrijk is dat er ook bij deze manier van telen weinig geel blad onderaan de kroppen komt, dat scheelt arbeid. In standaardcombinaties zitten vaak twee rode kleuren met een blond type, maar ook alternatieve combinaties van rood-groen-blond of combinaties met een crispy ras vinden steeds meer aftrek.”

De komende winter komt BASF met een nieuwe, groeikrachtige multicolormix die sneller gewicht maakt speciaal voor de winter. Op de foto Jochim Reybrouck (links) en Peter Does, samen vormen zij het hightech slateam.

Om de hoek liggen ook de demovelden vollegrond met eveneens veel Nunhems slarassen. Dezelfde thema’s passeren ook hier de revue als Stefan Hermans, slaspecialist voor de volle grond, aan het woord is. “Dit jaar zijn we ook in de volle grond begonnen met het planten en zaaien op hoge dichtheid. Het eindproduct zou dan machinaal gemaaid kunnen worden. Het cruciale punt is dat we denken hiermee op arbeid te kunnen gaan besparen in de toekomst. Vanuit de verwerkende industrie in Nederland is hier veel interesse in, terwijl de versmarkt, zeker in Duitsland, nog voor het overgrote deel voor kroppen kiest. Toch zouden op termijn verschillende rassen die nu getest worden mogelijk de romanasla of ijsbergsla kunnen gaan vervangen, maar het is net zo goed mogelijk dat deze gemaaide producten een markt op zichzelf worden.”

Pionieren met hoge plantdichtheid
Uit de eerste resultaten blijkt dat er met de teelt met een hoge plantdichtheid goede producties genoteerd worden. De eerste selecties lijken dan ook goed gekozen te zijn. “Er was in ieder geval veel interesse voor. We proberen dezelfde producties te halen als bij de teelt van kroppen. Maar ook wanneer we dat niet helemaal kunnen evenaren, is deze teeltmethode in de toekomst mogelijk onderaan de streep een verbetering, zeker wanneer je de arbeidsbesparing in de rekensom meeneemt. Kostprijs alleen moet niet het hoofddoel worden, het gaat uiteindelijk immers toch om een goed en smaakvol product voor de consument.”

Stefan spreekt van pionieren. Om die reden zijn de open dagen ook erg belangrijk. “We krijgen deze week iedereen vanuit de keten op bezoek. Zij kunnen ons vragen stellen en hun ervaringen delen. Net zoals in de kasteelt kunnen wij met de feedback uit de verwerkende industrie, van de telers en vanuit de retail verder werken aan goede rassen. Zowel het eindproduct als het teelttechnische aspect moet uiteindelijk kloppen. Daarvoor heb je iedereen nodig.”

Stefan tussen de sla die op hoge dichtheid is aangeplant. “Ook zaaien op hoge dichtheid is mogelijk, maar dit is wel lastiger omdat je een hogere onkruiddruk hebt en een lagere uniformiteit. Dit maakt het lastiger voor de oogst en omdat het gewas twee weken langer op het veld staat, zijn ook de risico’s hoger. Wel is deze teeltmethode mogelijk weer goedkoper dan het op hoge dichtheid planten.”

Tussenstap op weg naar volledig convenience
Een laatste ontwikkeling waarbij Stefan stil wil staan is de vraag vanuit met name de Duitse markt naar een tussenproduct tussen de hele krop, nog steeds veruit in de meerderheid in het Duitse winkelschap, en verwerkt product, goed voor minimaal de helft van de versmarkt in Nederland en Groot-Brittannië. “Hier is de convenience trend al veel meer doorgezet. In Duitsland ontwikkelt dat zich nu ook, maar de consument wil daar toch nog wel iets zelf met het product moeten doen en dus een stukje beleving. Daarom zoeken wij nu naar rassen in het baby leaf segment die gemaaid en gewassen moeten worden, maar die vervolgens niet kant-en-klaar in de koeling in de winkel belanden, maar gewoon in het schap. Om dat te kunnen realiseren is een goede bewaarbaarheid cruciaal. De rassen Greenflash en Redflash lenen zich hier goed voor.”

Voor meer informatie:
Nunhems
www.nunhems.nl 

Jochim Reybrouck
Jochim.reybrouck@vegetableseeds.basf.com 

Peter Does
Peter.does@vegetableseeds.basf.com   

Stefan Hermans
Stefan.hermans@vegetableseeds.basf.com