In Kenia voeren tomatentelers hun tomaten noodgedwongen aan hun koeien voerden. Dit is helaas niet nieuw. Er is overaanbod omdat de telers al hun gewassen op dezelfde tijd oogsten. Om dit te veranderen, zullen ze anders moeten gaan denken. Bijvoorbeeld door de geoogste producten gekoeld te bewaren.
Hoe is het zover gekomen? Telers zetten hun verse producten al heel lang direct na de oogst af. Hierdoor lijden veel van hen verlies. Rijpe tomaten kunnen bij een temperatuur van 12oC verschillende dagen opgeslagen worden. Lagere temperaturen geven kou-schade wat betreft kleur en smaak. Is de koeling niet goed geregeld, dan verschrompelen de tomaten, waardoor ze in waarde dalen. De verliezen door verschrompeling bedragen 10-15%.
De Keniaanse telers moeten dus investeren in goede opslagfaciliteiten om het aanbod te stabiliseren. Een van de mogelijkheden is het investeren in een Zero Energy Cooling Chamber: er wordt geen elektriciteit gebruikt, maar het verhoogt de houdbaarheid en kwaliteit van tomaten door ze in koeling te bewaren. De koelcel is gemakkelijk te bouwen en onderhouden, waardoor het een goede oplossing is voor kleine telers. De cel heeft een dubbele stenen wand. De ruimte tussen de wanden wordt opgevuld met vochtig zand. Het zand koelt de cel doordat het water verdampt. Telers kunnen hun verse producten er in kratten in opslaan.
Volgens The Standart Media is de technologie niet duur, efficiƫnt en milieuvriendelijk.