In de week van 10 september namen Hedwich Teunissen en Amanda van Dijk van Naktuinbouw deel aan de vergadering van UPOV (International Union for the Protection of New Varieties of Plants) over moleculaire technieken. De vergadering was in Montevideo, Uruguay. "Het was zeer nuttig om hier vanuit Naktuinbouw met DNA-kennis en DUS-kennis aan tafel te zitten."
Op de agenda stond de revisie van twee belangrijke documenten:
de TGP/15 en INF/17. Verder was er veel informatie over lopende projecten in andere landen en nam samenwerking een belangrijke plaats in op de agenda.
TGP/15 legt uit hoe je DNA-technieken kunt gebruiken in het DUS-onderzoek. De vergadering concludeerde dat het gebruik van merkers voor resistentie in tomaat (zoals I2 en Tm2/22) past binnen de bedoeling van TGP/15, zoals Nederland voorstelde. Deze merkers lossen slechts een stuk van de puzzel op, want met een enkele merkertoets met deze merkers hebben we geen resultaat voor alle fysio’s van de ziekte. Daarom moet TGP/15 wel aangevuld worden met een wat lastiger voorbeeld dan het huidige.
Het Nederlandse voorstel wordt begrepen
Dat is om (bij gewassen waar het DUS-onderzoek normaal gesproken twee jaar duurt) op basis van genetische overeenkomst de vergelijkers voor de veldproef te bepalen. Ook dit moet in TGP/15 worden beschreven. Om de tekst duidelijk en kort te maken volgt nog aanvullende actie.
INF/17 was herschreven door Hedwich, in samenspraak met bioGEVES en CPVO. De nieuwste technieken worden nu benoemd. De nieuwe opzet werd gewaardeerd, volgend jaar komt de tekst voor de details nog een keer op de agenda.
DNA-projecten kosten veel geld
Daartegenover staat op termijn een besparing of een kwaliteitsverbetering. "We spraken in wisselende groepen met andere landen en tastten af wie in welke gewassen bezig is, om mogelijk dubbel werk te voorkomen en zo kosten te beperken. Vooral in de grotere groentegewassen zijn er mogelijkheden. Iedereen ziet dat vooral aspecten rond vertrouwelijkheid en eigendom van belang zijn. Volgend jaar zal dit dan ook hoog op de agenda staan. Hopelijk willen dan ook bedrijven aangeven waar ze bang voor zijn."
Bron: Naktuinbouw