Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Rijk Zwaan:

"Rondgang langs Ids RZ laat stabiel ras zien"

Ids RZ is in het teeltseizoen 2017-2018 op grotere schaal geplant. Wederom zijn de resultaten goed laat Rijk Zwaan weten. "Dit rode ras biedt een hoge kwaliteit en een prima productie. De meerwaarde is zijn jaarrond uniforme grofheid. Ook richting het najaar houden de vruchten hun gewicht en vorm goed vast." Op 19 juni en 7 september vond een rondgang plaats langs drie bedrijven.

Varico bvba
Op paprikabedrijf Varico in het Belgische Loenhout plantten de telers Ids op 28 november 2017 (zaai 13 oktober) en hanteerden een 3-stengel/v-systeem. Het bedrijf draaide vanaf de start hoge etmalen, rond 23 ºC. Volgens de telers was Ids de snelste paprika van het seizoen. De vruchten kleurden heel snel door. Ids oogstte heel regelmatig; het bedrijf constateerde weinig pieken in de productie. In juni sneden de telers al snel tussen de 0,8 en 1,2 kilo paprika’s per m² waarvan 80 procent een doorsnede had van 95 millimeter.

Tijdens beide bezoeken stond het gewas er gezond bij, Ids was de zomer goed doorgekomen. Begin september hingen alle maatjes er nog in. Ook waren de telers tevreden over het arbeidsgemak: de strekking maakte indraaien makkelijk. Ze merkten verder op dat Ids lichtgevoeliger is dan Redline RZ en dat het ras koude nodig heeft om tot een eerste zetting te komen. Op enkele rotte steeltjes (juni) na, ietwat neusrot (augustus) en een paar gaatjes in de onderkant (september), prijst Varico de kwaliteit. Ondanks de wat koude nachten begin augustus heeft het bedrijf geen binnenrot gezien. En ook de glans op de vruchten viel op. Het vruchtgewicht zakte van 220 gram in juni naar 180 gram in september (gemiddeld vruchtgewicht is 215 gram).

De vruchten die na het laatste bezoek nog in het gewas hingen, oogden goed grof. Qua productie lag het ras in september nog 1 kilo voor op vorig seizoen. Dit verschil was groter, vertelde de teler.

Baanheidehof bvba
De tweede Ids-locatie was Baanheidehof in Beerse (België). De telers van dit paprikabedrijf kozen voor een planting op 6 december 2017 (zaai 23 oktober) in combinatie met een 4-stengel/v-systeem. Aandachtspunt was de vruchtvorm. Het bedrijf vond de paprika’s in het begin te bol.

De lengte-breedte verhouding was gelukkig tijdens het juni-bezoek weer bijgetrokken en de teler oogstte volop 90-ers. Tot begin augustus kwam het vruchtgewicht niet onder de 200 gram. Na een dieptepunt van 176 gram was deze op 7 september al weer stijgende. De wanddikte bleef wel wat dunner dan gewenst. In de zomer was de teler huiverig voor wankleurigheid. De groep adviseerde hem minder water te geven en goed op het kaliumgehalte te letten. Dit heeft goed geholpen. Het gewas verschilde niet veel van Varico.

Bij Baanheidehof stond de plant in september mooi groeizaam. Er waren wel andere verschillen, zo verliep de productie hier meer in zetsels. Eigenlijk al vanaf de start. Het feit dat de bezoekers aan het einde van de zomer dan ook meer grote dan jonge vruchten hoog in de kop zagen, had hier waarschijnlijk mee te maken.

VGT
Tot slot bezocht het gezelschap VGT in Rijkevorsel (België). Ook hier werd Ids op een 4-stengel/v-systeem geteeld. De planten waren 20 oktober gezaaid en op 5 december gepoot. Verder hanteerde het bedrijf een gedegen schermbeleid. Vanaf 650 watt instraling werd deze dicht getrokken. En soms ook ’s nachts. In juni meldde de teler het scherm dicht te trekken tijdens het opstoken in de tweede helft van de nacht. Met een buis erbij van 55 ºC voor voldoende CO2. En overdag schermde hij om de kwaliteit te handhaven. De vruchten van Ids werden op zijn locatie namelijk iets sneller warm dan die van Redline. Tijdens de zomermaanden gebruikte VGT het scherm bijna elke dag. Het moest zowel de warmte als het vele licht tegenhouden en bleef lang dicht om een juist vochtpeil in de kas te bewaren. Toch waren in september enkele brandplekken te zien. Ook hier en daar neusrot terwijl dat aan het begin van het seizoen juist ontbrak.

Over de hele lijn was de kwaliteit goed. Op wat gaatjes onderin de vruchten na, zagen de bezoekers beide data mooie paprika’s. In vergelijking tot het vorige bedrijf waren de vruchten donkerder rood. Ook vertoonde Ids een wat donkerder gewas en meer regelmaat.

Conclusie rondgang
Rijk Zwaan: "Op de bezochte bedrijven bleek Ids RZ echt een verbetering op het huidige assortiment. De prima kwaliteit omvat mede de houdbaarheid en dat maakt het ook mogelijk om wat minder frequent te oogsten. Pitting werd nergens waargenomen. Ook bleek dat het gewas van Ids de zomerse periode goed aan kan. De plant beschikt dan ook over een sterk wortelpakket. Qua productie behoort dit ras tot de top."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven