"Huisvesting op terrein werkgever heeft voorkeur"

Huisvesting van arbeidsmigranten op het terrein bij de werkgever heeft de voorkeur van het breed maatschappelijk panel in Zaltbommel. Dat was een van de conclusies na de tweede panelbijeenkomst op 26 september.

Belangen en urgentie
Wethouder Van Leeuwen is tevreden met de opbrengst van de avond. Ook onderstreept hij nogmaals de urgentie van goede afspraken: “Met het panel brachten we vele belangen bij elkaar, met als doel om samen de belangrijkste uitgangspunten voor het beleid te noteren. Het is écht nodig dat we hier samen goed naar kijken. Tuinders willen nu al goede huisvesting voor hun medewerkers. De avond verliep wederom in een heel prettige sfeer. Geweldig dat de aanwezigen hier weer tijd en energie voor hebben vrijgemaakt.”

Uitkomsten panel nu verwerken in beleid
Wethouder Van Leeuwen: “Ik ben tevreden dat het panel een richting aangeeft waarmee wij verder kunnen. We doen dit niet voor niets.”

Huisvesting op terrein werkgever
Voor het huisvesten op het terrein bij de werkgever, de voorkeursoptie voor het panel, moeten volgens het panel voorwaarden komen. Onder andere over aantallen en over de verschijningsvorm. Een mogelijkheid is om het aantal arbeidsmigranten dat mag wonen op het terrein af te laten hangen van de teelt per hectare. De huisvesting zou daarnaast niet hoger dan de kas moeten zijn en landschappelijk ingepast zijn én comfortabel om in te wonen. Ook voor logistieke dienstverleners geldt: zorg dat de huisvesting zo dicht mogelijk bij het werk is, ook om verkeersbewegingen te minimaliseren.

Huisvesting in woningen in dorp of wijk
Huisvesten in woningen in dorpen en wijken stond op de tweede plaats bij het panel. Met daarbij als belangrijke opmerking om niet te stapelen in een dorp. Van Leeuwen: “De oproep werd gedaan dat niet én veel werknemers bij een tuinder, én woningen in een dorp én daarnaast nog een geconcentreerde locatie in een dorp of wijk komt.”

Geconcentreerde huisvesting
Van Leeuwen: “Geconcentreerde huisvesting lijkt gezien het aantal arbeidsmigranten dat hier nu al woont en werkt noodzakelijk. Daarnaast moeten we af van het opkopen van woningen voor arbeidsmigranten in kleine kernen. Daar kan geconcentreerde huisvesting aan bijdragen. Een oproep die we hiervoor kregen is het ‘bed voor bed’ principe; Als er een geconcentreerde locatie komt, zou dat betekenen dat woningen in die plaats dus weer in de verkoop gaan. Dit zijn allemaal mogelijkheden die we nader onderzoeken.”

Enquête
Eind volgende week komen we met een enquête over dit onderwerp. Alle inwoners worden in de gelegenheid gesteld om hun mening over de huisvesting van arbeidsmigranten te geven. Iedereen kan dan een digitale enquête invullen. 2000 Adressen in de gemeente krijgen een brief met inlogcode om deze enquête in te vullen. Ook Zaltbommelse leden van het burgerpanel TIP Bommelerwaard krijgen een mail met een inlogcode en het verzoek om de enquête in te vullen. Hiermee willen we zorgen voor een grote respons en een hoge betrouwbaarheid. We bekijken ook nog of de enquête kan worden vertaald zodat ook arbeidsmigranten zelf de enquête kunnen invullen.

Koersen op voorjaar 2019
We koersen af op vaststelling van het beleid in het voorjaar van 2019. Nadat ook de uitkomsten van de enquête bekend zijn, passen we het beleid aan. We organiseren eind dit jaar nog een laatste bijeenkomst met het panel en gemeenteraadsleden om het conceptbeleid toe te lichten. Daarna buigt de gemeenteraad zich over de aanpassingen van het beleid. Aansluitend informeren we alle betrokkenen over de uitkomst hiervan zodat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van het geldende beleid.

Bron: Gemeente Zaltbommel


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven