Hans Baekelmans, Greenyard Horticulture:

"Verrijkte substraten maken planten weerbaarder"

Tholen - “We zien dat er vanuit de retail en de consument (een kantelbeweging plaatsvindt) meer vraag komt naar duurzaam geteelde producten. Telers doen hier al veel inspanningen voor, bovendien is er bewustwording dat een volledig steriele substraat minder te bieden heeft dan een organisch substraat met meer symbiose in de bodem. Op onze organische substraatmatten kan het bodemleven eenvoudig toegevoegd worden voor een optimale groei van de plant”, vertelt Hans Baekelmans van Greenyard Horticulture. Enkele jaren geleden zette het bedrijf de Greenyard Grow Bags in de markt.

Ontvankelijk voor bodemorganismen
De Greenyard Grow Bags bestaan uit een 100% organisch substraat. “De fysische en chemische omstandigheden zijn in vergelijking met steenwol of kokos gunstiger, hierdoor zijn organische substraten veel ontvankelijker voor bodemorganismen”, legt Hans uit. “De goede schimmels die van nature aanwezig zijn en die we ook kunnen toevoegen, werken in symbiose met de plant en stimuleren de wortels en de planten. Onderzoek in samenwerking met R&D van Greenyard en verschillende universiteiten /onderzoeksinstellingen heeft aangetoond dat verrijkte substraten planten zo weerbaarder en sterker maken.

Generatief starten
Qua watergift lijkt de sturing veel op andere substraten “Het is een kwestie van finetunen, daarin verschilt het niet veel met andere gangbare substraten. Er is wel een verschil in de startfase. De beheerstrategie is iets anders. We kunnen heel generatief starten doordat we het substraat niet hoeven te verzadigen voor we het gebruiken.

Snellere inworteling
Tot nu toe heeft het product de meeste ervaring in de tomatenteelt. De Grow Bags zijn echter geschikt voor alle vruchtgroenten. “Momenteel voeren we uitgebreide proeven uit bij een Franse onderzoeksstation en enkele komkommertelers in Nederland en Frankrijk. Na zeer veelbelovende testen in de voorjaarsteelt wordt er nu gekeken naar de resultaten van de zomerteelt. In de zomer heeft de teelt veel druk van o.a. Pythium. Door verrijkt organisch substraat te gebruiken, zou hij daar minder last van moeten hebben, zonder extra chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. We ontdekten ook dat de inworteling bij de komkommers 1 tot 2 dagen sneller gaat. Dat heeft te maken met de structuur van het substraat.”

Crazy roots
De Grow Bags werden twee jaar op rij getest door Proefcentrum Hoogstraten. Uit het onderzoek kwamen positieve resultaten tegen crazy roots, vertelt Hans. “Het wortelmilieu is  veel minder ontvankelijk voor Agrobacterium, hierdoor is er nauwelijks nog druk van crazy roots zonder dat hier extra inspanningen moeten gedaan worden ”

Momenteel levert de groep met hoofdzetel in Gent de Grow Bags vooral aan telers in België en Nederland, en in 2017 meldde zich een klant in Slowakije. Maar Hans ziet nog genoeg groeipotentie. “Vanuit de retail is er interesse naar duurzamere en smaakvolle producten. De keuze voor een substraat is daarin ook een belangrijke factor.”

Voor meer informatie:
Greenyard Horticulture Belgium NV
Skaldenstraat 7a
9042 Gent
België
T +32 9 218 03 30
info@greenyardhorticulture.com
www.greenyardhorticulture.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven