Hoe een gezin uit Nieuw-Zeeland van de tomatenteelt hun passie maakte

Commerciële groenten- en fruitteelt draait niet allemaal rond zakelijke en financiële aspecten. Een klein bedrijf uit Nieuw-Zeeland, The Curious Croppers genaamd, teelt hoofdzakelijk tomaten op kleine schaal, maar het stel Angela en Anthony Tringham heeft tijdens hun werkervaringen ook al veel plezier beleefd en het heeft hen vele verhalen opgeleverd.

Onlangs werden ze benaderd door een dame die haar echtgenoot verloren was en wilde dat de Tringhams hielpen om een tomatenvariëteit te blijven telen ter nagedachtenis van de man. 

"Hij teelde de tomaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië en bleef ze elk jaar verder telen. Nu is hij overleden en zei ze dat ze wilde dat iemand ze bleef verder telen in zijn plaats," zei Angela. "We vonden dit vertederend, maar het gaf ons ook inspiratie. We blijven deze soort dus telen en we reiken de hand (naar andere telers) door hen in te lichten dat we over deze zaden beschikken. We hebben geen benul van de naam ervan. Dus gaven we ze de naam Barton's Choice, aangezien de dame mevrouw Barton heette. De tomaten kennen echt heel veel kanten en hoeken, zoals een biefstuk, maar dan nog meer. Ze zijn een categorie op zichzelf - ze zijn niet zoals andere tomaten. Ze zijn erg rond, vele rode tomaten die wij telen zijn iets meer ovaal en hebben een platte bovenkant. Dit is vrij rond. Het is meer een oranje kant dan een rode."

Barton's Choice

Anthony, die ook zetelt in de Raad van Bestuur 'Board for Tomatoes NZ', voegt eraan toe dat het niet ongewoon was voor migranten om zaden mee te brengen voor er aan voedselveiligheid steeds strengere eisen werden gesteld. Terwijl The Curious Croppers vaak zaden krijgen van klanten om aan hun verzameling toe te voegen. 

Angela vult aan: "ik denk dat, indien je interessante zaken teelt, het gemakkelijk is om samen met mensen bijeen te komen die dezelfde hartstocht delen. Ze houden niets voor zichzelf. "Iedereen wil delen. Het is niet iets waarvoor je auteursrechten vraagt. Een van onze beste tomaten is onze Spaanse rode tomaat en mensen vraag vaak naar de zaden ervan. We behouden de zaden niet om ze te verkopen, maar vertellen de mensen naar de markt te komen om ze te kopen of een voorproefje te hebben en de zaden uit te spuwen om ze te houden en te planten. We weten ook dat je met moderne genetica zaken onderweg verliest zonder te weten wat. Het is dus belangrijk om heel wat oude genetica te behouden."

Het gezin leeft in Clevedon, South Auckland in een 150 jaar oude boerderij. Op hun grondgebied bevinden zich een aantal kassen en sommige oude tunnelhuizen waar ze hun tomaten telen. Ze teelden vroeger voorverpakte cherrytomaten aan supermarkten, vooraleer ze getroffen werden door een combinatie van een soort bladvlooi die tomaten en aardappelen aantast en invoer, hoofdzakelijk vanuit Australië. Angela geeft toe dat ze eraan dachten op te geven, maar ze besloten om zich toe te spitsen op landbouwdomeinen die ze leuk vonden in plaats van enkel te focussen op het serieuze teeltwerk. 

"We waren van plan ons te ontdoen van de tunnelhuizen omdat ze niet werkten," zei ze. "Maar dan besloten we dat we ze zouden omvormen tot 'speelhuizen' omdat Anthony ervan houdt de hele tijd dingen uit te proberen - daar telen we onophoudelijk zaken, nieuwe zaken, boeiende zaken en zien gewoon hoe alles verloopt."

The Curious Croppers dienden iets anders te doen, wat niemand anders deed. Nadat hun vriend Helen Dorresteyn hen aanspoorde zich aan te sluiten bij de Clevedon Farmers Market verkochten ze veel bakjes cherrytomaten zodat ze steeds teruggingen naar markten voor landbouwers.

"Nadat we nog geen 6 maanden lang markten hadden afgeschuimd, begonnen we te diversifiëren door andere variëteiten te telen waarvan mensen vonden dat we ze moesten telen," voegde Anthony toe. "Zo teelden we vreemde en ongewone tomatenvariëteiten. Zapotec bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika omdat die vele rimpels bevat, Oaxacan Jewel uit Mexico omdat die doorspekt is met gele en rode strepen, groot brandewijntomaten zijn gewoonweg de grootste gele tomaten die ooit bestonden en Oxheart omdat ze de meest schattige vorm hebben."

Angela vult aan: "het belangrijkste is telen vanwege de smaak. Tomaten krijgen de meest smaak tijdens de laatste van het rijpproces. Hoewel ze begonnen zijn met de verkoop aan Hong Kong, beperkt Curious Croppers de oogsten en verkoop aan lokale klanten die hun producten echt willen kopen. Dit model betekent dat het moeilijk zou zijn te verkopen aan groothandelaren die vaak in grote volumes aankopen. 

"Iets waar ik de laatste jaren dol op geworden ben is dat de gemiddelde gebruiker en koks er zich van bewust zijn geworden dat verse voeding niet lang mag meegaan," zei Angela. "Dit hoort niet en is niet zo bedoeld door de natuur. We willen ook dat groenten telen leuk is, want er is een kloof tussen stadsmensen en de telers op het platteland. We zijn het spuugzat te horen dat die bepaalde groente op sommige momenten van het jaar duur is. Dit komt omdat ze buiten het seizoen verkocht worden of het wekenlang onophoudelijk regende. Mensen denken niet verder dan hun neus lang is."

The Curious Croppers zeggen dat een andere doelstelling van hen is om een groeiende wereld te scheppen waarin niemand sproeit en het bedrijf is op dit ogenblik betrokken in een agro-ecologisch project waarbij bloemen en onkruid geteeld wordt om nuttige insecten te verzamelen (waarover Fresh Plaza in een toekomstig artikel meer over zal vertellen).

Voor meer informatie:
Angela of Anthony Tringham
The Curious Croppers
Telefoon: +64 27 292 8735
us@curiouscroppers.co.nz  
www.facebook.com/pg/curiouscroppers 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven