Druiven en algen- China's nieuwe wapens tegen verwoestijning

Na met succes druiven te hebben geteeld in woestijngebied, gaat China verdere woestijnvorming te lijf met vooruitstrevende methoden om de duurzame tuinbouw in deze regio te stimuleren. 

Er worden proeven met algen, mossen en korstmossen gedaan om de voortschrijdende verwoestijning tegen te gaan en de agrarische sector in de Tengger woestijn, in de regio Ningxia Hui, een impuls te geven. "De nieuwe methode is veelbelovend en bevordert de vruchtbaarheid van de bodem", aldus onderzoeker Zhang Zhishan. 

Ruim een derde van het land in China dreigt te verwoestijnen, wat gevolgen zou hebben voor bijna 400 miljoen mensen. Volgens officiële ramingen breidt het woestijngebied in het land zich met 2.100 km2 per jaar uit, waardoor grote percelen vruchtbare grond verloren gaan. 

De grootschalige woestijnvorming heeft duizenden gezinnen naar andere streken verdreven. Om deze 'ecologische vluchtelingen' de helpende hand te bieden, heeft de regering een aantal hulpprogramma's opgezet. "In de tachtiger jaren van de vorige eeuw zijn we deze families gaan steunen door ze druiven en groenten in de woestijn te leren telen," vervolgt Zhang. 

"In het kader van één van deze initiatieven is er geëxperimenteerd met de teelt van druiven, appelen, maïs en tarwe in de woestijnregio. Alleen al in Shapotou worden op zo'n 350 hectare druiven geteeld en in de omgeving van Zhongwei-Stad, waar de verwoestijning zeer ernstige vormen aanneemt, bevindt zich een druivenareaal van 600 hectare. Maïs en tarwe worden afwisselend geteeld om de de grond vruchtbaar te houden.  


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018