Twee miljoen euro van Europa voor aquaponics

Om het concept aquaponics beter bekend te maken, lanceert Interreg France-Wallonie-Vlaanderen het project Smart Aquaponics. Het samenwerkingsprogramma tussen de vier grensregio’s (West- en Oost-Vlaanderen, Wallonië en de regio’s Hauts-de-France en Grand Est in Frankrijk) krijgt twee miljoen euro steun van Europa om de combinatie van aquacultuur en groententeelt ingang te doen vinden.Aquaponics is het simultaan telen van groenten en kweken van vissen. Het is een duurzame teeltmethode waarbij de uitwerpselen van vissen worden aangewend als voedingsstoffen voor de kweek van groenten. Een aquaponics-systeem resulteert in minder waterverbruik, minder afvalproductie en minder gebruik van synthetische meststoffen, in vergelijking met de klassieke systemen.

Met de Europese steun zullen in het project Smart Aquaponics instrumenten worden ontwikkeld om het concept meer bekendheid te geven. Vooreerst wordt er een smart game ontwikkeld voor innovatief onderwijs rond aquaponics (secundair, hogeschool, universitair). Daarnaast komt er een app voor de monitoring en het beheer van een aquaponics-systeem vanop afstand, zowel voor particulieren als professionelen. En tot slot zal Smart Aquaponics tevens een beslissingsmodel uitwerken om aquaponics-systemen efficiënt te ontwerpen, te modelleren en de rendementen te voorspellen.

In Vlaanderen zijn enkele bedrijven al volop bezig met aquaponics. Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen tomatenkwekerij Tomato Masters en de aanpalende omegabaarskwekerij Aqua4C in Deinze. En in het voorjaar van 2018 werd met de Slachthuis Boerderij in Anderlecht het grootste aquaponicsbedrijf van Europa geopend.

Bron: VILT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven