Zevenduizend kilo kromme courgettes op de Dam

Om aandacht te vragen voor de verspilling van kromme groenten en fruit heeft Kromkommer vandaag een container met 7000 kilo kromme courgettes op de Dam neergezet. Met de actie willen ze het onderwerp "gelijke rechten voor groenten en fruit" onder de aandacht brengen.

"Pruimen die drie millimeter te klein zijn, gele bloemkolen, snoeptomaatjes met deukjes en ondermaatse appels en peren. Niemand kon er de afgelopen maanden omheen. De warme zomer zorgde voor veel groenten en fruit met een ander uiterlijk dan de consument gewend is. Daardoor dreigde er nog meer groenten en fruit verspild te worden dan onder normale omstandigheden. Er ontstonden reddingsacties in het hele land. Consumenten lieten massaal hun verontwaardiging blijken en gaven aan de kromme producten graag te willen kopen. Enkele supermarkten pasten tijdelijk hun inkoopeisen aan en gaven kromme groente en fruit een plaats in het schap", aldus het persbericht van Kromkommer.

Volgens Kromkommer is dit hét moment om de verspilling van kromme groenten en fruit structureel aan te pakken. Kromkommer stelt voor om een nieuwe definitie van kwaliteit te hanteren: geen eisen gericht op uiterlijke kenmerken, maar kwaliteit gedefinieerd als vers, veilig en vooral heel lekker.

Om deze missie kracht bij te zetten, trapt Kromkommer vandaag af met een actie op de Dam. De organisatie plaatst daar een container met 7000 kilo biologische en reguliere courgettes. "Deze komen van een Limburgse teler die deze courgettes niet kan verkopen omdat ze vanwege hun uiterlijk niet geaccepteerd worden in het versschap. Ze zijn bijvoorbeeld te klein, te groot, krom of hebben een kras. 7000 kilo is de hoeveelheid courgettes die deze teler in drie dagen geen bestemming kan geven en daardoor op het land moet onderploegen."

De container courgettes zijn een confronterend voorbeeld van de verspilling van groenten en fruit op basis van uiterlijke kenmerken. Kromkommer wil hiermee de enorme omvang van verspilling van kromme groenten en fruit weergeven.

De container is vandaag tussen 10.00 en 15.00 uur te zien op de Dam in Amsterdam. De courgettes kunnen door het passerende publiek gered worden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven