Duitse versproductengigant BayWa start met teelt in Abu-Dhabi

Teelt premiumgroenten in kas in de woestijn van start

Het was een van de meest bijzondere projecten die vorig jaar werden aangekondigd: de Duitse versproductengigant BayWa AG en het in Abu-Dhabi gelegen bedrijf Al Dahra Holding LLC waren van plan om een project ter waarde van €30 miljoen op te zetten voor de productie van premium groenten en de marketing hiervan in de VAE en potentiële regionale markten. Inmiddels staan de eerste planten in de kas in bloei en is het hoog tijd om hier een kijkje te nemen. 

Koopkracht
Zowel BayWa als Al Dahra zien potentie voor groei in de regio. "De koopkracht in de VAE op het gebied van groenten van fruit uit de regionale en duurzame productie is zeer goed, en het land heeft een gezonde markt voor premium groenten en fruit," zo lieten ze vorig jaar weten. Daar worden er nu ook bijzondere tomatensoorten geteeld.
 
 

De marktvraag is vanaf het begin de sleutel tot het project geweest. "Het door en door kennen van de markt maakt het mogelijk om een dergelijk project op te zetten, zelfs in moeilijke omstandigheden, zoals in de woestijn. Dit wordt duidelijk door bijvoorbeeld de grootte van het project: ze doen hun voordeel met deze grootschaligheid en het geeft hen bovendien een goede positie op de markt." 

Hoewel de markt centraal staat bij het project, is het gebruik van grondstoffen ook zeer belangrijk. "Je moet er zeker van zijn dat je waterverbruik efficiënter is dan dat van andere projecten in de regio om vooruitgang te boeken". Natuurlijk verbruikt een project van deze grootte veel water, maar als je dit vergelijkt met de productie, is het watervetbuik per kilo zo laag als mogelijk is. Hetzelfde geldt voor het gebruik van andere natuurlijke bronnen, zoals energiebronnen. Terwijl we de behoeften van de markt in ere houden, wordt het gebruik geoptimaliseerd."

Terugkijkend op de voltooiing van de eerste vijf hectare zegt het team dat het een spannend, uitdagend project was door de complexiteit en grootte van het project en de strakke planning. De volgende vijf hectare zijn inmiddels ook bijna klaar. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven