Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leergang Voedselveiligheid door Food Safety Academy en WUR

De Nederlandse tuinbouwsector heeft het initiatief genomen tot een speciale opleiding ‘voedselveiligheid’. Het raamwerk voor de verkorte leergang is ontworpen door de tuinbouwsector zelf. De lesstof bestrijkt de ketenbeheersing van producent tot consument. 

Het lespakket voor elke schakel in de voedselveiligheidsketen is samengesteld door de toonaangevende Wageningen University en Research Centre (WUR). De leergang duurt doorgaans twee tot vier weken en wordt in Nederland gegeven aan groepen professionals uit het buitenland van 10 tot 20 personen. Ze is vooral bestemd voor beleid makende officials van overheid en bedrijfsleven. 

Aan het theoretische deel van de leergang is een voornaam praktijkdeel toegevoegd, bestaand uit een intensief excursieprogramma aan allerhande bedrijven in Nederland die de voedselveiligheid dagelijks in de praktijk brengen. De leergang wordt gegeven door prominenten van de Wageningen University en Research Centre (WUR) en door praktijkexperts uit het bedrijfsleven en van toonaangevende instituten. De voertaal is Engels, maar de lesstof kan desgewenst in elke taal worden gegeven met de hulp van tolken. 

Bedenkers en procesbegeleiders

De bedenker van de Food Safety Academy en van de opzet van de leergang is Jos Duijvesteijn (57). Het begeleiden van het studieproces gaat stap voor stap en heel intensief. 
In veel landen met opkomende economieën is de voedselveiligheidsketen niet helemaal ‘gesloten’. Hierdoor dreigt de voedselveiligheid in gevaar te komen. In het belang van de eigen bevolking en voor een gezonde exportimpuls is het beheersen van de voedselveiligheidsrisico's uitermate relevant. Daarom is de Food Safety Academy opgericht en is samen met de WUR een leergang ‘voedselveiligheid’ opgezet, die als turnkey project door de Nederlandse tuinbouwsector wordt aangeboden aan groepen beleidsmakers, vooral in nieuwe en opkomende economieën, maar ook aan organisaties in Europa die hun kennis wensen te actualiseren en op te frissen. 

Holland: hoogste standaard ter wereld

“Het is niet onlogisch dat Nederland op dat idee komt. Het land kent immers de hoogste standaard ter wereld in de voedselveiligheid. Van elk product dat hier wordt geteeld, geconsumeerd, geëxporteerd of geïmporteerd is de herkomst traceerbaar. Ook alle bewerkingen die het product, onderweg van producent naar consument, heeft ondergaan zijn traceerbaar. Zo zijn altijd bron en oorzaak aan te wijzen in geval van problemen met het voedsel”, aldus Duijvesteijn, “Het studieprogramma voorziet in zo’n ketenbeheersing van producent tot consument. De opleiding is geschikt voor land- en tuinbouwproducten, maar ook voor voedsel dat de pluimvee-, koeien- en varkensslachterijen verlaat”.

China

De eerste ervaringen werden opgedaan met China. “Dat land probeert in een ultra korte periode een voedselveiligheidssysteem op te zetten, waar wij als Hollanders vijfenzeventig jaar over hebben gedaan. Dat vereist dus een systeem van tracking and tracing dat goed ‘sluit’, vooral ook omdat China wil gaan exporteren. Vooral dát was de aanleiding voor beleidsmakers en ambtenaren uit China om onze hulp in te roepen. Zo wordt onze specialistische kennis overgedragen op buitenlandse geïnteresseerden”, aldus Food Safety initiator Jos Duijvesteijn.

Unieke combinatie

Food Safety Academy, die op ideële gronden werd gesticht, is pragmatisch van opzet en in de tuinbouwwereld zonder concurrenten: “Sommige instituten schenken aandacht aan een deel van de voedselketen, maar de integrale aanpak die wij aanbieden in samenwerking met de WUR, is uniek. Nergens bestaat de combinatie van theorie en praktijk (dus colleges en intensieve praktijkexcursies) die wij de deelnemers aan de leergang laten doorlopen. Wij bestrijken de héle voedselveiligheidsketen, inclusief de managementaspecten en begeleiden deelnemers zeer nauwgezet”.


Meer informatie
Publicatiedatum: