Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voor telen onder diffuus glas geen standaard recept

"Oude gewoontes moeten we loslaten. Telen onder diffuus glas vraagt aanpassingen op een aantal fronten." Dat concludeerde een groep telers met diffuus glas tijdens een discussiemiddag bij Wijnen Square Crops in Grubbenvorst op 24 oktober. Zij discussieerden daar met onderzoekers en adviseurs over de onderzoeksresultaten bij Wijnen Square Crops en Wageningen UR om uiteindelijk de eigen bedrijfsprestaties onder diffuus glas te optimaliseren. Initiatiefnemer van dit ondernemersnetwerk van 'Diffuus Glas’ is Peter van Boekel en de bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door het programma Kas als Energiebron.

Proeven met diffuus glas

Erik Stappers van Wijnen Square Crops en Jan Janse van Wageningen UR Glastuinbouw waren gevraagd als inleider. Stappers gaf een toelichting op de praktijkproef bij Wijnen Square Crops in Egchel met komkommers onder diffuus glas met verschillende stengeldichtheden. En Janse besprak in vogelvlucht de resultaten van het onderzoek met diffuus glas bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk met komkommer, tomaat, paprika, roos en potplanten.

Stappers concludeerde dat het vaststellen van meerproductie onder diffuus glas voor de praktijk erg lastig is. “Wat neem je als referentie? We hebben immers geen echte vergelijkingsmogelijkheid, want elk bedrijf is anders” zei hij. Wel werd het in de proef bij Wijnen duidelijk dat met een iets lagere stengeldichtheid de opbrengst gelijk was, maar dat er minder arbeid nodig was voor gewasverzorging.

Janse stelde dat in het onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw is geconstateerd dat onder diffuus glas het licht dieper in het gewas dringt, de fotosynthesecapaciteit bij alle gewassen omhoog gaat en dat ouder blad onderin het gewas langer actief blijft. Dat resulteerde in de proeven van Wageningen UR Glastuinbouw steeds in een productieverbetering. De onderzoeker benadrukte wel dat het diffuus maken van het kasdek niet ten koste van de hoeveelheid licht mag gaan. “Een anti-reflectie (AR) coating is echt nodig bij diffuus glas met een hoge haze en het glas moet bij voorkeur zo helder mogelijk zijn, dus bijvoorbeeld low-iron-glas”, zei hij.

Een van de deelnemers vulde nog aan: "Bij het glas dat in 2012 is gelegd, zien we flinke verbeteringen bij het productieprocédé. Het diffuus maken geeft nu nog 'maar' 1,5 a 2% lichtverlies, voorheen was dat 6% of meer. Ook de hemisferische transmissie is flink verhoogd, niet in het minst omdat de lichtdoorlatendheid van de AR-coating bij de scherpere hoeken verbeterd is".

Teeltervaringen met diffuus glas

De presentaties van de onderzoeken gaven input voor een levendige groepsdiscussie. Er werden veel ervaringen uitgewisseld en het werd duidelijk dat de diversiteit in typen diffuus glas de onderlinge vergelijking niet gemakkelijk maakt.

Uit de discussie kwam een aantal belangrijke aandachtspunten bij telen onder diffuus glas:

  • Onder diffuus glas komt het gewas ’s ochtends wat langzamer op gang. Voor de juiste plantbalans is het zaak om anders op te stoken en water te geven dan onder traditioneel glas. Kastemperatuur, (anders) water geven en (anders) stoken zijn sowieso belangrijke aandachtspunten bij de teeltstrategie onder diffuus glas.
  • Standaard glas laat bij condensvorming vaak minder licht door, terwijl diffuus glas bij nat worden vaak juist meer licht doorlaat. Een verklaring is hiervoor nog niet.
  • Door het diffuus glas treedt er bij grote weersomslagen minder stress op in het gewas. Het resultaat is onder andere minder bladverbranding. Gewassen ontwikkelen zich vegetatiever onder diffuus glas. Bladplukken moet gebeuren met beleid omdat ouder blad langer actief blijft en dus langer blijft bijdragen aan de productie, in tegenstelling tot in de 'traditionele' teelten.
  • In een kas met diffuus glas lijken de ramen over het hele seizoen genomen wat vaker dicht te kunnen blijven ’s middags. Dat bespaart vocht en CO2.
  • In een kas met diffuus glas lijken minder problemen met botrytis en meeldauw voor te komen. De verklaring is waarschijnlijk dat het gewas meer droge stof bevat en daardoor sterker is. Een aantal deelnemers heeft wel het idee dat de biologische bestrijding door het diffuse licht specifiek aandacht vraagt.
  • De plant- en stengeldichtheid onder diffuus glas is voor de praktijk nog geen uitgemaakte zaak. Een hogere, of misschien zelfs wel lagere plantdichtheid, moet vooral worden benaderd vanuit het totale bedrijfsplaatje. Hoe verhoudt zich de meeropbrengst in euro's tot de kosten van meer arbeid.
  • Twee punten van zorg zijn: 'Geeft de extra structuur op het glas extra vervuiling?' en 'Geeft chemische reiniging schade aan coating en glas?' Tot nog toe hebben aanwezigen hun kasdek alleen met water gereinigd. De vraag is of er andere middelen zijn die goed en veilig kunnen worden toegepast.

Meer weten

Voor meer informatie over het ondernemersnetwerk 'Diffuus Glas' en de bijeenkomsten, kunt u contact opnemen met Peter van Boekel. M: 06-4306 6021 en E: [email protected]

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: