Amerikaan eet 87 kilogram genetisch gemodificeerd voedsel per jaar
Consumenten kunnen slechts eisen dat er op het etiket van voedingsmiddelen duidelijk wordt aangegeven dat er genetisch gemodificeerde organismen in een product zitten. Zij kunnen dan in ieder geval een afweging maken om voor dit soort producten te kiezen. Omdat het aanbod van producten met ingrediënten met genetisch gemodificeerde organismen de komende jaren naar verwachting sterk toeneemt, wordt een strikte etikettering steeds belangrijker, aldus Renee Sharpe van de Environmental Working Group.
De werkgroep becijferde hoeveel genetisch gemodificeerd voedsel een gemiddelde persoon in de Verenigde Staten gebruikt. Zij baseerden zich op cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw over het gebruik van suiker, zoetstoffen uit maïs, saladeolie en producten gebaseerd op maïs. Daarbij werd rekening gehouden met het feit dat in de Verenigde Staten 95% van de bieten, 93% van de sojabonen en 88% van de maïs die geteeld wordt een genetisch gemodificeerde variant betreft. Verder is bekend dat 79% van de saladeolie in de Verenigde Staten is gebaseerd op sojaolie en dat 55% van het suiker uit suikerbieten komt.
Op basis hiervan komt de werkgroep tot een gebruik van 193 pounds (87 kilo, circa een tiende van de totale hoeveelheid voedsel die de gemiddelde Amerikaan per jaar verstouwt, red.) genetisch gemodificeerd voedsel per persoon per jaar. In werkelijkheid zal het gebruik waarschijnlijk hoger zijn, omdat cijfers over koolzaadolie, papaja's en andere sojaproducten buiten beschouwing zijn gelaten. Ook de indirecte consumptie door gebruik van vlees, melk en eieren van vee dat genetische gemodificeerde grondstoffen via het veevoer gebruikte is niet meegenomen. De werkgroep wijst er tevens op dat in de Verenigde Staten nog tal van toelatingsprocedures lopen voor nieuwe genetisch gemodificeerde rassen voor tal van gewassen, zodat het gebruik via het voedsel de komende jaren nog sterk zal toenemen.
Bron: Environmental Working Group