Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veg-i-Trade:

"Verlies en verspilling voorkomen in vers"

Bijna de helft van alle groenten en fruit die in de Europese Unie wordt verbouwd, wordt uiteindelijk niet opgegeten. Dat moet veranderen, vindt het Europese onderzoeksproject Veg-i-Trade. "We moeten meer grip krijgen op de keten." Het persbericht begin deze maand van de Universiteit Gent – een van de onderzoekspartners binnen Veg-i-Trade – miste zijn uitwerking niet. Dat liefst 46 procent van de groenten en fruit die wordt verbouwd uiteindelijk verloren gaat, is uiterst onduurzaam en niet acceptabel. Het bericht werd opgepikt in de media en het probleem kwam – terecht – weer flink in de publiciteit.

Verspilling versus verlies

"Die 46 procent is natuurlijk veel, maar een nuancering is op zijn plaats", zegt Mieke Uyttendaele, professor voedselveiligheid en voedselkwaliteit bij de Universiteit Gent en coördinator van Veg-i-Trade. "Het verloren gaan van producten bij de verwerking is iets anders dan pure verspilling. Van verspilling is sprake als een product dat voor consumptie is bedoeld, uiteindelijk niet wordt opgegeten. Verlies van product daarentegen is inherent aan het proces van productie en verwerking."

Jonge sla in plaats van kropsla

Die procesverliezen vertegenwoordigen liefst 20 procent van alle verliezen aan groente en fruit. "Bij de verwerking van kropsla worden de buitenste blaadjes vaak weggegooid of producten raken beschadigd", zegt Uyttendaele. "Dat gebeurt nu eenmaal. Binnen Veg-i-Trade bekijken we wat we ertegen kunnen doen. Bijvoorbeeld door juist jonge slablaadjes te oogsten en te verwerken in plaats van kropsla waarvan veel meer verloren gaat. Of door verpakkingen te ontwikkelen die groenten en fruit beschermen, maar ook in staat stellen om beter te blijven ademen waardoor het natuurlijke afweersysteem van deze producten langer werkt."

Klik hier voor het volledige artikel van GS1
Publicatiedatum: