Verspilling versus verlies
"Die 46 procent is natuurlijk veel, maar een nuancering is op zijn plaats", zegt Mieke Uyttendaele, professor voedselveiligheid en voedselkwaliteit bij de Universiteit Gent en coördinator van Veg-i-Trade. "Het verloren gaan van producten bij de verwerking is iets anders dan pure verspilling. Van verspilling is sprake als een product dat voor consumptie is bedoeld, uiteindelijk niet wordt opgegeten. Verlies van product daarentegen is inherent aan het proces van productie en verwerking."Jonge sla in plaats van kropsla
Die procesverliezen vertegenwoordigen liefst 20 procent van alle verliezen aan groente en fruit. "Bij de verwerking van kropsla worden de buitenste blaadjes vaak weggegooid of producten raken beschadigd", zegt Uyttendaele. "Dat gebeurt nu eenmaal. Binnen Veg-i-Trade bekijken we wat we ertegen kunnen doen. Bijvoorbeeld door juist jonge slablaadjes te oogsten en te verwerken in plaats van kropsla waarvan veel meer verloren gaat. Of door verpakkingen te ontwikkelen die groenten en fruit beschermen, maar ook in staat stellen om beter te blijven ademen waardoor het natuurlijke afweersysteem van deze producten langer werkt."Klik hier voor het volledige artikel van GS1