Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe diversifactiemogelijkheden witloof

Tholen - Tijdens de Witloofbiënnale 2012 presenteerde Ann Schenk van het VCBT een diversificatie van het witloofaanbod. Er is een onderzoek gedaan en de probleemstelling was dat de rendabiliteit van de Vlaamse witloofbedrijven sterk onder druk staat door de lage prijs van het witloof. De doelstelling is daarom om het witloofaanbod te diversificeren. Tijdens het onderzoek zijn koks van restaurants, koks van grootkeukens en een producent van kant-en-klare maaltijden geïnterviewd.



Hieruit bleek o.a. dat de koks van restaurants witloof voornamelijk in de winter op de menukaart hebben staan. Ze hebben veel bereidingswijzes, maar het product wordt niet vaak rauw gebruikt. Ook gebruiken ze weinig roodlof, aangezien dit door stoven onaantrekkelijker wordt. Restaurants en grootkeukens hebben zo hun eigen voorkeur voor de soorten, maten en het gebruik van witloof. Ook consumenten stellen diverse eisen op het gebied van formaat en geven bij grootte aan dat dit per bereiding verschillend is.



Uit deze onderzoeken en brainstormsessies van LAVA, Mechelse Veilingen, REO Coöbra en projectpartners kwamen nieuwe manieren voor het commercialiseren van witloof. Hier is een voorstel uitgekomen waaruit 9 segmenten zijn gedefinieerd. Elk segment heeft zijn specifieke afmetingen op het gebied van dikte, lengte en toleranties en het systeem valt onder Flandria. De segmenten waarin het witloof is ingedeeld zijn: soep, rauw, hesperolletjes, stoof, gastronomisch, convenience en specialties.