Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hollandplant:

Van zaadje tot geënte plant

Hollandplant is één van de plantenkwekers die werkt met de onderstammen van De Ruiter. Met een vast team van 75 man, oplopend tot wel 400 mensen in toptijden, produceert Hollandplant talloze geënte tomaten- en aubergineplanten. LivingNews sprak met planner Abdul el Ousrouti over enten en de eisen die klanten daarin stellen.

Twaalf jaar geleden maakte Abdul de overstap naar Hollandplant. Inmiddels is hij planner binnen het bedrijf en daarmee verantwoordelijk voor het realiseren van de vele orders die dagelijks via sales binnenkomen. Abdul: ‘Zodra er een order binnenkomt, zorg ik dat er zaden en andere materialen besteld worden en plan ik ruimte in de kassen in. Een logistieke puzzel! Telers bestellen planten bij ons, gespecificeerd op ras, datum en allerlei andere wensen. Hollandplant zorgt ervoor dat de planten op het juiste moment aan de eisen van de klant voldoen, zodat de teler op tijd kan planten.’


Abdul el Ousrouti

Exact enten

Voor geënte planten komt daar nog bij dat de boven- en onderstam exact op elkaar moeten passen. ‘Uit kiemproeven en ervaring weten wij natuurlijk precies op welk tijdstip we bijvoorbeeld Admiro op Maxifort kunnen enten. Het moment van enten wordt dus ook heel exact ingepland. Bij Hollandplant wordt niet machinaal geënt, maar wel machinaal gesorteerd.’

Een geënte plant doorloopt verschillende stadia. Allereerst worden de zaden van de onder- en bovenstam gezaaid. Wanneer ze voldoende gegroeid en van gelijke maat zijn, worden ze geënt. Beide stelen worden schuin afgesneden en met een entclip met elkaar verbonden. Daarna verblijft de geënte plant geruime tijd in een enttunnel, waar vocht, warmte en licht belangrijke factoren zijn. Zo vergroeien de boven- en onderstam tot één geheel en combineren de beste planteigenschappen van beide planten. Vanuit de enttunnel wordt het plantje, dat dan nog klein is en kwetsbaar oogt, verspeend of te wel in een pot gezet. Hierna wordt de plant wel of niet getopt. In de laatste fase wordt de plant uitgezet en krijgt de tijd om te groeien tot het juiste formaat om de stap naar de teler te maken.



Hygiëne

Abdul: ‘Hygiëne is belangrijk voor ons bedrijf. We zijn heel streng in de maatregelen die we nemen: overschoenen, ontsmetten, beschermende pakken… Daarin maken we voor niemand een uitzondering. Voor de afdeling waar geënt wordt, zijn de eisen zelfs nóg strenger. De entafdeling is alleen toegankelijk voor de medewerkers die de entwerkzaamheden uitvoeren. Om in de entafdeling binnen te komen, moeten zij nog eens door de tweede ontsmetter.’

Groeikracht

Abdul: ‘De keuze van de onderstam wordt mede bepaald door de klant die een bepaalde groeikracht wenst in zijn teelt en teeltwijze. Maxifort is voor ons het hoofdras in de onderstammen; daarmee enten we veel. Maar sommige auberginetelers kiezen ook voor wat generatieve teelt en bestellen dan Beaufort. Overigens zijn aubergineplanten een stijgend segment, waarin we ieder jaar weer verder groeien. Ik denk dat nu 95% van alle tomaten op een onderstam geteeld wordt.’


Bron: LivingNews, Monsanto
Publicatiedatum: