Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF-keten kan tot 2050 uitstoot broeikasgassen met 80% reduceren

De groente- & fruitketen kan in 2050 de broeikasgasemissies ten opzichte van 1990 met meer dan 80% reduceren zonder volumemaatregelen te nemen. Voorwaarde is wel dat het grootste deel van het huidige kassenbestand wordt vervangen door 'energieneutrale' of 'energieproducerende' gesloten kassen. Het deel van de groenten dat in kassen wordt geproduceerd zorgt namelijk voor de grootste bijdrage aan het broeikaseffect. Dat blijkt uit een analyse door TNO.

In de praktijk zullen verschillende maatregelen naast elkaar worden genomen. Uitgangspunt voor de simulatie is geweest dat eerst wordt ingezet op efficiencyverbetering, organisatieverbeteringen en productie van duurzame energie. Later in de tijd kunnen veranderingen in de consumptie en systeeminnovaties worden bewerkstelligd.

1. Efficiencyverbetering

In het convenant 'Schone en zuinige agrosectoren' is afgesproken in de periode 2010-2020 een energie-efficiencyverbetering te realiseren van 20%. Voor de periode 2020-2050 wordt verondersteld dat de energieprijs verder zal stijgen en dat er meer energiebesparende maatregelen kosteneffectief worden. Aangenomen wordt dat de energie-efficiencyverbetering van 2% per jaar ook na 2020 mogelijk is, waardoor de totale efficiencyverbetering in de periode 2010 - 2050 bijna 50% wordt.

2. Organisatieverbeteringen

De voedselverliezen in de hele keten bedragen 30 tot 50% van de productie. De overheid heeft als ambitie de verliezen in de voedselketen in 2015 met 20% terug te brengen. Voor het scenario tot 2050 wordt aangenomen dat de voedselverliezen in de keten met de helft van gemiddeld 40% worden teruggebracht. Dit betekent dat er in 2050 bij gelijkblijvende consumptie circa 20% minder voedsel geproduceerd hoeft te worden.

3. Productie duurzame energie

Eveneens overeengekomen in het convenant 'Schone en zuinige agrosectoren' is dat in 2020 de land- en tuinbouwsector 20% van de energiebehoefte voorziet met duurzaam opgewekte energie. Het streven is dat nieuwe kassen minstens energieneutraal worden. In het scenario tot 2050 is de productie en het gebruik van duurzame energie beperkt tot de opwekking van energie uit afvalstromen van de land- en tuinbouw. Aangenomen is dat dit leidt tot een reductie van circa 20% van de huidige broeikasgasemissie van de kassen.


4. Verandering consumptie

Bewuster kiezen van consumenten leidt tot een reductie van 10% broeikasgasemissies in 2050, zo is de aanname. Consumenten zullen vaker kiezen voor producten met een lage hoeveelheid broeikasgasemissies per voedingswaarde, zoals verse of conservengroenten van de koude grond.


5. Systeeminnovatie

De ontwikkeling van 'energieneutrale' en 'energieproducerende' semi-gesloten kassen wordt beschouwd als systeeminnovatie. Het geïntegreerde gebruik van innovatieve kasomhulling, nieuwe generatie kasventilatie met warmteterugwinning, energiezuinige LED-belichting en alternatieve energiebronnen zoals warmte- en koudeopslag, aardwarmte en zonne-energie in kassystemen zal ertoe leiden dat de na 2020 te bouwen kassen energieneutraal dan wel energieproducerend zijn. In 2050 zou 50% van de kassen hieraan voldoen met als effect een broeikasgasreductie van circa 50%.

Bron: VMT
Publicatiedatum: