Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek voor beter begrip bacterievuur

Moderne genetica toegepast op 19e eeuwse aardappelen

Engelse onderzoekers van de Universiteit van Hertfordshire, hebben moderne DNA-technieken gebruikt op laat negentiende-eeuwse aardappelen om aan te tonen hoe het bacterievuur, na de Ierse aardappelschaarste in de jaren 1840, kan hebben overleefd.

Bacterievuur wordt veroorzaakt door Phytophthora infestans, die snel de bladeren van aardappelgewassen vernietigt en verantwoordelijk was voor de beruchte Ierse aardappelschaarste in de jaren 1840. Hierdoor stierven meer dan een miljoen mensen en emigreerden een miljoen Ieren. Met een groeiende bezorgdheid over de voedseltekorten en klimaatveranderingen, blijft deze plaag een serieus probleem. Het is nu ook een bedreiging geworden in de biologische tomatensector.

De bevindingen van dit onderzoek hebben bewezen dat de DNA-techniek die werd toegepast op de aardappelmonsters, erg bruikbaar is in de diagnose van plantziekten. De zaden van aardappelen of tomaten kunnen worden getest op de aanwezigheid van het pathogeen. Deze techniek kan verder worden ontwikkeld voor het onderzoeken van andere ziekten in verschillende planten, die de voedselproductie beïnvloeden.
Publicatiedatum: