Voor OGT zijn een 4 tal formatielagen geselecteerd en nader onderzocht (o.a. op diepte (consequenties voor de boorkosten), debiet (netto zandlaagdikte) en temperatuur. Deze zandlagen bevinden zich op een diepte tot circa 1.000 meter. De OGT prijs is opgebouwd uit de warmteprijs van de ondiepe geothermie bron (inclusief boorkosten) plus kosten voor de warmtepomp en CO2 inkoop.
Enkele conclusies:
- OGT kan op dit moment, met de huidige gasprijs over het algemeen voor een tuinder met <7000 bedrijfsuren niet economisch concurreren met de huidige conventionele technieken voor kasverwarming (WKK / Ketel). Deze generieke conclusie is echter erg locatie afhankelijk.
- Op termijn lijkt een concurrerende positie te kunnen ontstaan voor OGT met name bij tuinders met grote bedrijfstijden. Dit is echter locatieafhankelijk. Dit is echter op dit moment niet bij iedere tuinder mogelijk. Hierdoor is er op dit moment geen echte economische driver voor een daadwerkelijke overstap overtuigend aanwezig. Dit komt mede door de huidige (relatief lage) gasprijs, welke een marktintroductie van een concurrerende technologie, zoals OGT, bemoeilijkt.
- OGT kan op termijn, denk aan stijgende gasprijzen en/of innovaties binnen bijvoorbeeld Het Nieuwe Telen (zoals een 2e LT net of een 2e scherm of andere innovaties), een rol krijgen t.b.v. kasverwarming. Andere zaken die hiervoor nodig lijken, zijn meer bekendheid met de ondergrond en wellicht reden tot downsizen van de veiligheidsvoorzieningen. Hiernaast bieden financieringen middels SDE(+) mogelijk extra stimulatiekansen voor OGT.
- Het is niet per definitie dat de hogere brontemperaturen leiden tot de meest potentievolle locaties. De kosten voor het doublet zijn voornamelijk afhankelijk van de boorkosten. Het optimum tussen boorkosten, beschikbaar debiet en temperatuur in combinatie met de inzet van een warmtepomp ligt bij de uitgewerkte cases in de ondiepere formaties. Het blijkt dus dat de boorkosten een grote rol spelen in de haalbaarheid van de OGT. Hiernaast speelt de onzekerheid van bijvangst van olie/gas een rol, wat extra voorzorgsmaatregelen c.q. investeringen vraagt (afstemming met SodM).
- Een goede afstemming is noodzakelijk tussen de (laagwaardige) warmtevraag van een tuinder en de aanwezige formatielaag (met bijbehorende temperatuur en debiet). Zo kan het natuurlijk voorkomen dat een tuinderlocatie een grote laagwaardige-warmte-vraag kent, maar dat deze tuinderlocatie zich niet bevindt boven een geschikte formatielaag. Andersom kan natuurlijk ook.
- Uit de financiƫle berekeningen volgt dat de grootste potentie voor OGT kan worden gevonden in de formatielaag Maassluis (noordwest Nederland). Doordat deze formatielaag onder de Waterwet valt, is een energiebalans in de bodem noodzakelijk. Overleg met het bevoegd gezag is noodzakelijk.
Zie voor meer informatie het rapport Kansen voor ondiepe Geothermie in de glastuinbouw op de site Soilpedia.nl.
Bron: Platform Geothermie