Hierdoor valt het gehele areaal van de zomerbloementeelt, die 2500 ha beslaat, binnen deze grens. Ook de teelt van komkommerachtigen (komkommer, augurk, courgette) valt onder deze grens. Op deze manier wordt voor deze gewasgroepen een opening geboden. Met behulp van een Nederlandse uitbreiding kleine gewassen (NLKUG-procedure) wordt een etiketuitbreiding van de hoofdtoelating van een gewasbeschermingsmiddel mogelijk. Tot voor kort was dit alleen mogelijk voor teelten als sla, radijs en individuele zomerbloemen als pioenroos of sierkool.
Sjaak Langeslag, portefeuillehouder Gewasbescherming van LTO Nederland, is blij met de toezegging. "Dat is goed nieuws voor de telers, maar ook voor de consument omdat daarmee een grote diversiteit in gewassen en teelten gewaarborgd blijft." Langeslag benadrukt dat het niet gaat om een verruiming van de toelatings- of beoordelingscriteria.
Succesvolle lobby
De zomerbloementelers, verenigd in de landelijke commissie Zomerbloemen van LTO Groeiservice en de Coördinatoren Effectief Middelenpakket, hebben lang gepleit voor verruiming van deze areaalgrens. Met goed resultaat, zo blijkt nu. De CEMP's zetten zich nu volop in om de meest nijpende knelpunten in de beheersing van schimmels en onkruiden in de zomerbloementeelt door middel van deze NLKUG-etiketuitbreidingen te initiëren. Ook voor telers van komkommer gaat de CEMP na of hiermee knelpunten in deze teeltgroep versneld op te lossen zijn.Klik hier om de brief te bekijken
Bron: LTO Groeiservice, Harmen Hummelen en Jeannette Vriend. LTO nederland