PicknPack: Internationale samenwerking bij ontwikkeling inpakrobot
Het sorteren en inpakken van voedingsmiddelen is arbeidsintensief. In het EU-project PicknPack gaan onderzoekers samenwerken aan een oplossing om de kwaliteitsinspectie en het inpakken van voedsel te automatiseren. Erik Pekkeriet van Wageningen UR Glastuinbouw gaat het project coördineren en werkt daarbij nauw samen Food & Biobased Research.
Verse producten worden in grote sorteer- en distributiecentra gesorteerd op kwaliteit en vervolgens ingepakt. Het voordeel van een robot ten opzichte van mensen aan de lopende band is dat de robot de eentonige arbeid 24 uur per dag volhoudt. Bovendien kan het verpakken van voedsel met een robot bij 4 graden Celsius en weinig zuurstof plaatsvinden, wat de houdbaarheid van de voeding ten goede komt. Een bijkomend voordeel is dat de beoordeling van producten door een robot is veel gelijkmatiger is dan door het menselijk oog.
Andere deelnemers in het project zijn: Teknologisk Institut (Denemarken), Fundacion Tecnalia Research & Innovation (Spanje), Katholieke Universiteit Leuven (België), The University of Manchester (Engeland), Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der Angewandten Forschung E.V (Duitsland), Lacquey Bv Lacq (Nederland), Instituto Tecnologico del Embalaje, Transporte Y Logistica Itene (Spanje), Spectroscan Sarl (Frankrijk), Marel Hf (IJsland), Fundacion Azti/Azti Fundazioa (Spanje), Cam-Tech As (Denemarken), Xaarjet Ab Xaar (Zweden), Marks and Spencer (England).