Projectleider Jos van der Stappen van Aa en Maas en John Verbruggen bij het maaisel dat afgevoerd gaat worden.
Wat doe je met 50 ton maaisel?
Ruim 50 ton gemaaid gras en riet komt van de slootkanten langs de Groote Wetering ter hoogte van Rosmalen, die het waterschap in bezit heeft. Nadat het goed gedroogd is, wordt het vervoerd naar het bedrijf van John Verbruggen. Vervolgens wordt het behandeld, vermengd en in een oesterzwammencel geplaatst. Dan is het afwachten of de schimmels gaan groeien. Binnen vier tot vijf weken moeten de eerste oesterzwammen zichtbaar zijn. De gehele teelt duurt ongeveer twaalf weken. John Verbruggen is blij met de samenwerking met het waterschap. Hij vertelt: "Het stro waarop de zwammen nu groeien, komt uit het buitenland. Het transport kost tijd, geld en bovendien zorgen de vrachtwagens voor CO2-uitstoot. Als ik dit 'streekproduct' straks continu kan gebruiken, heeft dit veel voordelen en kan ik milieuvriendelijker produceren."Bron: Aa en Maas