Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landelijke commissie Tomaat bezoekt Wageningen UR Bleiswijk

Bij de laatste vergadering van de landelijke commissie Tomaat is een bezoek gebracht aan Wageningen UR. Tijdens dit bezoek zijn de leden van de landelijke commissie bijgepraat over de verschillende onderzoeken met een link naar het gewas Tomaat. Jan Varekamp van LTO Groeiservice maakte wederom een verslag van de verschillende onderzoeken.

Geactiveerd water

Geactiveerd water is er in verschillende vormen en van verschillende leveranciers. In de praktijk wordt het bij diverse telers al gebruikt. Waar werkt geactiveerd water wel en hoe moet het gebruikt worden, zijn vragen waar een antwoord op wordt gezocht. Zo wordt er getest bij welke dosis het werkt, maar ook wanneer het schade geeft aan het gewas. Zeker een interessante ontwikkeling die in de gaten gehouden moet worden.

Venlow Energy Kas

De Venlow Energy Kas is een vernieuwend kasconcept op het IDC terrein van Wageningen UR. De kas is goed geïsoleerd door onder andere het gebruik van dubbel glas. In de kas wordt het klimaat beheerst door onder andere buitenluchtaanzuiging. Door de combinatie wordt er met een zeer lage energie input tomaten geteeld. Dit concept is zeker nog niet weggelegd voor de praktijk van morgen, maar geeft wel uitdagingen aan voor de toekomst en kennis voor de dag van morgen.

 

Gezond uit de kas

In dit project wordt gekeken hoe je tijdens de teelt de kwaliteit en met name de inhoudsstoffen van een product kan beïnvloeden. Zo wordt bij tomaat gewerkt met de beïnvloeding van de vruchten door middel van LED’s. Doel is dan ook om een betere toegevoegde waarde te geven aan het product.



Weerbaar substraat

Bij het project Weerbaar substraat wordt een vergelijking gemaakt tussen een aantal verschillende producten die een teler in de mat kan gebruiken om een weerbaar gewas te krijgen. Eerst wordt een selectie gemaakt door de verschillende producten te testen op fytotoxische werkingen. Hierna wordt volgend jaar ook in de praktijk onderzoek gedaan. Een ander belangrijk aspect van het onderzoek is het inzichtelijk en meetbaar maken wat er in de mat gebeurt. Het project is gestart met komkommer. Later volgen tomaat en gerbera.

 

Het Nieuwe Belichten Diffuus

Tijdens het bezoek werden de laatste planten geplant voor het onderzoek Het Nieuwe Belichten Diffuus. Dit onderzoek is de vervolgstap in een rij van belichtingsonderzoeken bij tomaat. In dit onderzoek wordt een aantal zaken vergeleken in drie afdelingen bij de Wageningen UR en het GreenQ Improvement Centre. De afdelingen zijn in een wisselende combinatie voorzien van Diffuus glas, Son-T belichting en LED tussenbelichting. Ook de vroege planting vraagt om een gerichte aanpak op basis van het beschikbare licht en de behoefte van het gewas.



Al met al zijn de leden van de landelijke commissie in een korte tijd bijgepraat over het lopende onderzoek. Het idee is om dit later in het jaar breder op te pakken. Interesse? Mail naar j.varekamp@groeiservice.nl.

Door: Jan Varekamp, LTO Groeiservice, www.groeiservice.nl
Publicatiedatum: