Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teelttip Rijk Zwaan

IJsbergsla weer in rustiger vaarwater

Vorige week zijn de laatste plantingen geplant. Nu kan men weer zeggen: het plantseizoen 2012 is voorbij. Belangrijk is nu dat alles wat geplant is, goed doorgroeit tot het oogsten. Het hele seizoen zijn er in den lande nogal wat verschillen geweest in teeltomstandigheden. Teeltgebied en vooral grondsoort had invloed op bolomvang en kwaliteit.

Rustiger vaarwater

Momenteel zien we dat de groei nog gemakkelijk is. De bolomvang is aan de grote kant en zal deze omvang nog wel even volhouden. De teeltomstandigheden zullen nu wel snel gaan veranderen richting herfst. Koudere nachten en de dagen die nu al merkbaar inkorten, zullen de omvang geleidelijk weer normaal doen worden.

Herfst

Nu het al richting herfst gaat, zal de teelt ook weer langer gaan duren. De groeiomstandigheden zullen extra in de gaten gehouden moeten worden. Indien er bijgemest moet worden, is het noodzakelijk om dit dan tijdig te doen. Wat nu in dagen erbij komt, daar zijn straks weken voor nodig. Snelheid er inhouden is nodig om straks kwaliteit te oogsten.

Schimmelziekten

Doordat de weersomstandigheden een herfstkarakter gaan krijgen, hebben schimmels meer kansen om toe te slaan. Zeker een schimmel zoals Bremia (valse meeldauw) kan flink huishouden. Resistentie en preventieve bestrijding is nodig om ziektedruk te voorkomen of zo klein mogelijk te doen zijn. In deze tijd kan ook echte meeldauw voorkomen, maar schade wordt hier nagenoeg niet verkregen. De schimmel zet zich meestal op de buitenste bladeren. Het is een schimmel die op de sla zijn myceliumdraden heeft in tegenstelling tot valse meeldauw. Deze heeft zijn myceliumdraden in de plant. Dit verklaart ook dat deze moeilijk te bestrijden is. Het blijft belangrijk om de gewasresten na de oogst snel onder te werken om verdere infectiekansen in de kiem te smoren.

Rupsen

We zien nog steeds dat de gammavlinder actief is en dit zal nog wel enkele weken zo blijven. Bestrijding blijft dus noodzakelijk. Ook geldt dat hoe kleiner de rups hoe beter te bestrijden en minder hij kan vervuilen en eten. Blijf de ijsbergsla regelmatig controleren, zodat men niet verrast wordt op schade die door tijdig ingrijpen voorkomen hadden kunnen worden.

Samengevat

De teelt ijsbergsla heeft nog zo’n 8 weken te gaan. De vraag naar ijsbergsla is goed en dus ook de afzet. Het warme weer in Zuid-Europa zal nog langere tijd invloed hebben op productie daar en op kwaliteit.

Ook het weer in Engeland waar veel neerslag gevallen is, zal de prijzen positief onder druk zetten. Het is dus uitermate belangrijk om de totale ijsbergslateelt tot het einde toe goed te verzorgen. Dat doen we natuurlijk altijd, maar goede prijzen geven toch een extra stimulans. Al moeten we erbij zeggen, dat dit vooruitzichten zijn en geen prijsgaranties.

Bron: Rijk Zwaan
Publicatiedatum: