Symposium
Op vrijdag 5 oktober word je verwacht in de Faculty Club in Leuven voor het symposium dat wordt opgebouwd rond vier inhoudelijke thema’s. In sessie één wordt er aandacht besteed aan de evolutie van de witloofproductie en -handel in Europa alsook aan de consumptie en de prijsvorming. In sessie twee komen sprekers uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland aan bod die voor hun land een SWOT-analyse maken van de witloofteelt in hun land. Sessie drie handelt over duurzaamheid, meer in het bijzonder de toepassing van ‘Responsibly Fresh’ in de witloofsector, het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, energiebesparing op witloofbedrijven en de vergisting van witloofwortels met het oog op het beperken van de afvalstromen. Sessie vier ten slotte handelt over het thema diversificatie. Welke mogelijkheden zijn er, welke plaats voorzien afnemers in het schap en hoe zit het nu met grondwitloof?Praktijkdag
Op 6 oktober bieden we je een unieke kans om u onder te dompelen in de praktijk. Vanuit het onderzoekscentrum Inagro in Rumbeke-Beitem worden enkele West-Vlaamse witloofbedrijven bezocht. Op elk van deze bedrijven zullen verschillende aspecten van een duurzame witloofteelt worden gedemonstreerd. Duurzaamheid is immers geen modewoord, maar een garantie voor onze witloofbedrijven om op lange termijn te kunnen voortbestaan. Zo moeten de bedrijfsleiders van vandaag al rekening houden met de ecologische draagkracht, de economische rendabiliteit en de maatschappelijke integratie van de witloofbedrijven van morgen. Daarom verheugt het ons dat de West-Vlaamse witloofsector de laatste jaren al heel wat geïnvesteerd heeft in de toekomst. Denken we hierbij maar aan het gebruik van hernieuwbare energie door het plaatsen van zonnepanelen, het duurzaam omspringen met energie tijdens de bewaring van witloofwortels in koelcellen, vergaande automatisering, een correcte en aangename huisvesting van het personeel en nog zoveel meer. De bedrijven zijn dus zeker een bezoek waard! Wist je trouwens dat er ook in West-Vlaanderen grondwitloof wordt geteeld en verhandeld?Na de bedrijfsbezoeken en een goed gesprek met de bedrijfsleiders word je terug naar Inagro gebracht voor een heerlijk middagmaal. Vervolgens nodigen we je uit om de internationale rassenproef te bezichtigen in de witloofloods van Inagro. Deze internationale rassenproef volgt uit een jarenlange samenwerking tussen Inagro, de Nationale Proeftuin voor Witloof in Herent en het Station Expérimentale de l’Endive in Arras. Tussen de verschillende proefcentra worden elk jaar witloofwortels van nieuwe rassen uitgewisseld. Je kunt hier onder meer zien hoe de nieuwe rassen uit de verschillende herkomstregio’s scoren op het vlak van productiviteit en kwaliteit.
Tenslotte is ook een bezoek aan de beurs in de namiddag zeker de moeite waard. Tijdens deze beurs kun je contact leggen met de diverse zaadhuizen en toeleveranciers van de witloofsector. Zo zal het bedrijf Greenwatt een pocket-installatie demonstreren die op basis van witloofwortels bio-energie produceert. De West-Vlaamse witloofsector en Inagro heten u alvast welkom en hopen dat je op 6 oktober een boeiende en inspirerende dag mag meemaken.