Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
meeste verspilling bij soep en saladebar

Voedselverspilling in catering voor het eerst inzichtelijk

Reductie van voedselverspilling is een van de fundamenten onder de verduurzaming van Nederland. Tot voor kort was deze reductie echter moeilijk te realiseren vanwege het ontbreken van betrouwbare cijfers. Hierdoor ontbrak het aan specifiek inzicht in de oorzaak en gevolg van dit probleem.

Aan dit gebrek aan inzicht is nu een einde gekomen. Dankzij een unieke samenwerking tussen alle leden van de brancheorganisatie in de bedrijfscatering Veneca heeft er namelijk het afgelopen jaar betrouwbaar en gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek kunnen plaatsvinden.



De resultaten van dit door Wageningen University & Research Centre uitgevoerde onderzoek zijn verzameld in het vandaag gepubliceerde rapport “Reductie Voedselverspilling in de Nederlandse Catering”:
  • De verspilling in de cateringsector is zo’n 104 ton per week. Op jaarbasis komt dit neer op 50 miljoen kilogram.
  • In het perspectief van een schatting voor voedselverspilling in Nederland van tussen de 8 en 9 miljard kilogram is de verspilling in de cateringsector relatief weinig.
  • De belangrijkste bijdrage in gewicht aan de verspilling komt van soep en de saladebar met dressing.
  • Samen vertegenwoordigen soep (mede op basis van CO2 impact ten gevolge van verwarming) en saladebar met dressing bijna 50% van het gewicht aan verspilling.
  • Verreweg de belangrijkste reden van verspilling is het onbekend zijn van het aantal te verwachten gasten.

Maatregelen voor reductie van verspilling die inspelen op deze opkomstonzekerheid zijn in een pilot getest. Deze maatregelen blijken complex, maar zeker zinvol om hiermee verder te gaan. Alle bedrijven binnen Veneca hebben zich eraan gecommitteerd om verspilling verder terug te dringen. Trainen van medewerkers en een consument die zo nu en dan een ‘nee’ van cateraars accepteert, helpen hierbij.

Bron: Veneca
Publicatiedatum: