• de onbedekte teelt van steenvruchten;
• de bedekte en onbedekte teelt van bessen, braam en framboos;
• de bedekte teelt van sla (Lactuca spp), andijvie, veldsla en kruiden (vers of gedroogd);
• de veredelingsteelt en basiszaadproductie van akkerbouw-, groente-, en fruitgewassen, kruiden en sierteeltgewassen.
Ees de Winter, contactpersoon Gewasbescherming van de landelijke commissie Sla van LTO Groeiservice: “Eindelijk is de Steward toegelaten. We zitten er als slatelers al jaren op te wachten. De rupsendruk is met name in de zomer erg hoog en dan is een extra middel zeer welkom.”
De uitbreiding van de toelating is tot stand gekomen in samenwerking met de fabrikant Du Pont de Nemours (Nederland) B.V., LTO Groeiservice en de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Het Fonds Kleine Toepassingen, dat gefinancierd wordt door de Productschappen Tuinbouw en Akkerbouw en het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), heeft de uitbreiding gefinancierd.
De toelating is gerealiseerd door middel van een zogenaamde vereenvoudigde uitbreiding, waarvoor gegevens over werkzaamheid en fytotoxiciteit niet formeel zijn getoetst. Gebruik van dit middel in deze teelt is daardoor voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.
Internationale samenwerking heeft sterk bijgedragen aan de uitbreiding van deze toelatingen. Zowel voor steenfruit als kleinfruit als die van sla, andijvie veldsla en kruiden zijn de toelatingen gebaseerd op Duitse studies. Hiermee zijn onderzoekskosten bespaard.