Een vergroting van de voedselproductie is erg noodzakelijk, maar anders dan vroeger moet dat nu met behulp van minder kunstmest en minder gewasbeschermingsmiddelen. Zij komen immers voort uit de petrochemie. Deze draait op aardolie; de voorraad daarvan is eindig en de vervuilende effecten zijn groot. Ook dragen kunstmeststoffen niet bij aan de bodemstructuur en laten chemische gewasbeschermingsmiddelen giftig residu achter op de producten.
Van 7 naar 10 miljard mensen
Het moet anders, natuurlijker, beter. Want nu telt de wereld 7 miljard mensen. In een paar decennia zijn dat er 10 miljard. Terwijl het voor de land- en tuinbouw geschikte areaal terugloopt door verdroging en verwoestijning, verzilting en vernatting. Toch is meer en beter voedsel mogelijk. Dat zegt directeur R&D Karel Bolckmans van Koppert. Hij is lid van een expertgroep van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties. Recent hield hij in het Deense parlement een presentatie over de noodzaak om op nieuwe manieren de voedselproductie op te voeren en veilig te stellen.Bijdragen aan hogere producties
Karel stelt dat de voedselproductie op vijf manieren kan worden opgevoerd. Dat zijn de veredeling op resistentie en productiviteit, de ontwikkeling van teeltsystemen met een ingebouwde weerbaarheid (geen kwetsbare monoculturen), de geïntegreerde aanpak van bodem en plantenvoeding, een beter watermanagement en de geïntegreerde aanpak van plagen en ziekten. Hij wijst erop dat de producten van Koppert bijdragen aan hogere producties. Zo is de natuurlijke bestuiving niet alleen sterk kostenbesparend, maar ook sterk productieverhogend.De biologische gewasbescherming draagt bij aan de gewasgezondheid, maar ook aan hogere producties omdat groeistilstand wordt vermeden. Voeding met behulp van microbiologische producten doet dat ook; betere omstandigheden in het wortelmilieu beschermen de plant, houden hem gezond en laten hem beter produceren.
De mondiale voedingsgewassen
De kennis van Koppert is van belang in een wereld die met minder kunstmest en minder pesticiden meer voedsel wil produceren. Zo willen veredelaars via de genen de plant beter tegen stressfactoren als droogte en verzilting kunnen beschermen. Karel wijst erop dat ook bepaalde microbiologische producten (een terrein waarop Koppert veel kennis heeft) dat effect kunnen hebben. “Een andere toepassing van microbiologische producten is in de zaadcoating”, vertelt hij. “Daar kun je microbiologische producten stoppen die de plant meteen bij het kiemen op gang helpen”. Karel Bolckmans voorspelt dat microbiologische producten de komende jaren een grote vlucht gaan nemen. “In de grote landbouwgewassen in de open grond kun je met bestrijders minder uitrichten. Microbiologische producten daarentegen kunnen mondiale voedingsgewassen als rijst, suikerriet, maïs, aardappelen en soja beschermen tegen ziekten en hun productie bevorderen”.Koppert kijkt in vier richtingen
Het groeiend belang van microbiologische producten neemt niet weg dat bestuivers en bestrijders erg belangrijk blijven. In veel gewassen zijn zij nog steeds de eerst aangewezenen om de plant te helpen bij de productie en zijn weerbaarheid tegen plagen en ziekten. De verschillende systemen raken verder geïntegreerd, zegt Karel. “Het is bestuiving, het is de gewasbescherming met bestrijders, het is het management van stressfactoren als droogte, verzilting en vernatting en het is het management van de plantenvoeding. Samen vormen ze het zogenaamde Plant Health Management System en alle vier zijn ze nodig. Onze onderzoekers kijken nu in vier richtingen tegelijk."Bezuinigingen zijn bedreiging
Karel Bolckmans heeft zorgen over de overheidsbezuinigingen op onderzoek. “Er gaat steeds minder geld naar de onderzoeksinstellingen. Dat is een bedreiging, want Koppert kan lang niet alles alleen doen. Wij en de instituten hebben elkaar nodig en moeten het samen doen. Dan blijft de vaart er gegarandeerd in. Bovendien zijn de winstmarges dusdanig klein en de financiële risico’s zo groot, dat we die niet alleen kunnen dragen. Wat dat betreft zit ook de economische crisis ons in de weg. Hopelijk geeft een nieuwe regering straks weer meer prioriteit aan goed onderzoek in Nederland”.Bron: Biojournaal, Koppert Biological Systems