De onderzoeksresultaten lijken aan te tonen dat de reclameboodschappen voor verse producten meer aantrekkingskracht hebben op vrouwen dan op mannen. In het onderzoek keken Updegraff en zijn collega's naar de psychologische "the theory of planned behavior" en of dit kon verklaren waarom mannen vaak te weinig verse groenten en fruit eten.
Deze theorie kijkt naar datgene wat mensen geloven in combinatie met hun gedrag. De onderzoekers keken naar drie overtuigingen waardoor mensen meer voedzaam eten zouden consumeren: hun houding ten aanzien van AGF, hun houding ten aanzien van controle over hun dieet en het bewustzijn dat andere mensen willen dat ze hun dieet verbeteren.
De onderzoekers gebruikten data van bijna 3.400 mensen die deel uitmaakten van een National Cancer Institute's Food Attitudes and Behavior onderzoek. Het onderzoek uit 2007 bevatte vragen die een beeld gaven van de houding van deze mensen ten opzichte van voedsel. Ongeveer 40% van de ondervraagden was tussen de 35 en 54 jaar.
Uit het onderzoek bleek duidelijk dat vrouwen positiever tegenover AGF consumptie staan dan mannen. Vrouwen waren het er bijvoorbeeld sneller mee eens dat de consumptie van voldoende verse AGF er voor zou zorgen dat ze er beter uit zouden zien en langer zouden leven.
Daarnaast bleken vrouwen ook makkelijker groenten en fruit te eten als een snack, zelfs wanneer ze moe waren, honger hadden of wanneer ze omringd waren door vrienden en familie die junkfood aten.
'De planned behavior theorie is algemeen geaccepteerd, maar dit onderzoek is de eerste keer dat het wordt gebruikt om aan te tonen waarom vrouwen meer verse groenten en fruit consumeren dan mannen,' zo vertelt Updegraff. 'De onderzoeksresultaten bieden mogelijkheden om de eetgewoonten van mannen te verbeteren. Het werkt waarschijnlijk het beste wanneer mannen aanleren om zelf de controle te hebben over hun AGF consumptie. Zo kunnen we mannen mogelijkheden bieden voor gezond voedsel op het werk of ideeën geven over hoe ze groenten en fruit deel kunnen maken van hun voor-de-tv-snacks.'
Bron: livescience.com