
Gert heeft sinds enkele jaren een kleinschalige artisjokkenteelt van een hectare staan. “Het is voor ons leuk om mee te experimenteren naast onze andere gewassen. We hebben ook nog 65 hectare prei en wat kool staan. Deze zetten we net als de artisjokken ook allemaal zelf af.” De teler vertelt dat er een goede vraag is naar zijn ‘exclusieve’ Hollandse artisjokken. “De handel vindt gretig aftrek in onze regio’s en ook de horeca verbruikt aardig wat. Daarnaast zetten we ook een deel af aan de bloemenveiling waar we sinds mei dit jaar lid van zijn geworden. De artisjokken zijn in een rijper stadium namelijk ook prima te gebruiken als decoratie. En soms leveren ze dan zelfs nog meer op!”


De smaak doet volgens Gert niet onder voor die van de importproducten. Hij vertelt dat hij wel eens Italianen over de vloer heeft gehad die helemaal weg waren van de Nederlandse Artisjokken. “Ze staan hier natuurlijk ook op veel betere grond. In Spanje en Frankrijk worden artisjokken uitsluitend op grond geteeld waar, op een olijfboom na, niets anders op te telen is.”
Van een artisjokkenstek wordt normaal gesproken twee keer per jaar geoogst. “Dit is de eerste oogst van de nieuwe aanplant”, vertelt Gert. “We hebben dit gewas in mei weggezet nadat de vorige aanplant de strenge winter niet overleefd had, het leeuwendeel was kapotgevroren. We hopen dat we de nieuwe stek wel goed de winter door kunnen krijgen. We pakken hem net als vorig jaar weer goed in met stro en dubbele folie. Hopelijk wordt het niet weer zo’n gemene winter. De tweede oogst is vaak nog beter dan de eerste. Dus ik hoop dat het gaat lukken!”
Voor meer informatie:
[email protected]
Smits Groenten & Fruit
Lage Heurnseweg 35
7095AL De Heurne
Tel: 0315-654412
www.groentekwekerij-smits.nl