De beoogde bron zal naar verwachting langs de A20 komen te liggen. Patrick vertelt dat de verwachting is dat de bron 24 MW per uur zal gaan leveren. “Er zal per uur rond de 200m3 water van 140-145 graden naar boven worden gepompt. Op dit moment wachten we op de toezegging van de SDE+regeling en bekijken we zorgvuldig hoe we de financiering rond kunnen gaan krijgen. Het gaat hier om een groot bedrag, een stuk duurder dan de huidige gerealiseerde aardwarmteprojecten van ongeveer twee kilometer diepte. Daarnaast bekijken we ook alle technische mogelijkheden. Op het moment dat we alles rond kunnen krijgen, hopen we eind 2013 een boortoren weg te kunnen zetten.”

Patrick Dekker, energiemanager Lans & woordvoerder Geopower Oudcamp
Het project kan met zijn 24 megawatt een van de grotere geothermieprojecten op Nederlandse bodem worden. “Het is iets kleiner als het project van FloraHolland in Naaldwijk”, vertelt Patrick. “Er is ook een nauwe samenwerking met dat project. We zitten natuurlijk in het zelfde schuitje en ondersteunen elkaar daar waar nodig.” Patrick is sinds 2010 werkzaam als energiemanager bij Kwekerij Lans en is al sinds het beginstadium betrokken bij het project. “Tijdens mijn afstuderen aan de HAS heb ik een haalbaarheidsstudie gedaan naar aardwarmte voor de tuinders in de Oudcampse polders. Deze studie was gebaseerd op een boring van twee kilometer diepte. Om een nog groter rendement te kunnen behalen, was mijn uiteindelijke advies was om te boren naar vier kilometer.”
Baseload
De telers zullen gezamenlijk de warmte af gaan nemen. Dat een deel van deze tuinders al over bestaande warmtevoorzieningen beschikken in de vorm van WKK’s, biedt volgens Patrick alleen maar meer mogelijkheden. “Het is uiteindelijk een extra instrument wat ons meer keuzes zal geven in het energiemanagement. We zijn op lange termijn verzekerd van warmte tegenover dezelfde prijs. In tijden dat de warmtevraag het warmteaanbod van de aardwarmtebron overstijgt, hebben we altijd nog de WKK’s achter de hand. De WKK’s kunnen dus ook efficiënter worden ingezet wat weer leidt tot een beter rendement van de WKK. Daarnaast biedt het cluster met de verschillende teeltcombinaties een uitstekend perspectief om aardwarmte jaarrond baseload weg te kunnen zetten. Wanneer de belichtende telers met de WKK’s moeten draaien voor de belichting en al over voldoende warmte uit de WKK’s beschikken, piekt de warmtevraag bij de overige telers. Hierdoor kunnen we elkaar voorzien in behoefte en nog strategischer de energievraag invullen. Daarnaast: hoe meer warmte we uiteindelijk van de bron af gaan nemen, des te hoger het rendement. De bron maakt hier immers meer draaiuren door. De WKK zal naar verwachting dus gewoon onderdeel blijven uitmaken van de energievoorziening in de glastuinbouw.”Meer informatie over het project is te vinden op de website van Geopower Oudcamp www.geopoweroudcamp.nl