Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Topsector Logistiek ziet in synchromodaal transport belangrijke actielijn

Synchromodaliteit is één van de zes roadmaps in het Innovatiecontract van de topsector Logistiek. De kern van synchromodaal transport is dat opdrachtgevers niet meer vooraf bepalen via welke modaliteit het transport plaatsvindt. De logistieke dienstverlener krijgt ruimte om meer via de binnenvaart of het spoor te doen. Containers die minder haast hebben, gaan dan via de binnenvaart of spoor. De containers met haast gaan via de weg. De dienstverlener maakt dan in de praktijk zoveel mogelijk gebruik van de binnenvaart, omdat hier kostenvoordelen aan zitten, naast de ander voordelen van duurzaamheid en beperkte congestie. Synchromodaal transport leidt tot een betere benutting van de totale infrastructuur én van de vervoersmiddelen.

Om verder invulling te geven aan de in de roadmap gedefinieerde acties, loopt een call bij Dinalog en liep een prijsvraag binnen het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen. Voor het onderdeel Synchromodaliteit van de prijsvraag Varen in de Keten werden logistieke ketenpartners uitgedaagd om uitvoeringsprojecten op te zetten die een bijdrage leveren aan daadwerkelijke synchromodale afhandeling en bij te dragen aan het oplossen van in de roadmap gedefinieerde kennisvragen. De jury heeft 5 synchromodale pilots goedgekeurd.

Naast de invulling met praktische projecten wordt er binnen de actie Synchromodaal gewerkt aan de benodigde mental shift en aan de ontwikkeling van het benodigde human capital. De stuurgroep bestaat uit mensen van ECT, Maersk, Versteijnen Group of Logistics, FloraHolland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bron: Voortgangsbericht Topsector Logistiek juli 2012
Publicatiedatum: