Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Groenten en fruit ongeschild vaak gezonder
Wanneer het type-agf het toestaat, zou men het altijd ongeschild moeten consumeren. Zo blijven namelijk meer voedingsstoffen behouden. Met een paar technische tips kan de snelle afname van vitamines vermeden worden.
Het gezondste deel van groenten en fruit zit vaak helemaal niet binnenin verstopt. Zo bevat bijvoorbeeld 100 gram ongeschilde appel circa 16 milligram vitamine C en 12 microgram folium, terwijl dezelfde hoeveelheid geschild nog maar 8 milligram vitamine C en 5 microgram folium bevat. Wanneer men groenten of fruit in stukken snijdt, is het erg belangrijk dat het wassen voor het snijden plaatsvindt. Anders gaan belangrijke voedingsstoffen verloren.
Na het klein snijden, kan men de groenten of het fruit het beste direct verder verwerken. Door het kleinsnijden wordt de celstructuur namelijk beschadigd, wat de vitamineafbraak bevordert. Een andere mogelijkheid is om de klein gesneden stukken met azijn of citroensap te besprenkelen en in de koelkast te zetten. Dat vertraagt de afbraak van vitamine C in ieder geval.
Om bij het bereiden zo veel mogelijk vitamine C te behouden, is het aan te bevelen om groenten te stoven. Bij deze manier van bereiden ligt het gemiddelde vitamine C verlies van de meeste groenten en aardappelen op 20 procent. Bij stomen ligt dit percentage al op 25 procent en bij koken zelfs op 35 procent.